Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η εκπαιδευτική ημερίδα του Φ.Σ. Κοζάνης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, με θέμα: «Φαρμακείο – Φαρμακευτική περίθαλψη: Παρόν και μέλλον», την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, στο ξενοδοχείο Ioannou Resort στην Πτολεμαΐδα. Με τη στήριξη των Φαρμακευτικών Συλλόγων Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας), Ημαθίας και Πέλλας, καθώς και την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την ημερίδα παρακολούθησαν φαρμακοποιοί, βοηθοί φαρμακείων, ιατροί, φοιτητές σε Σχολές Υγείας και άλλοι επιστήμονες υγείας. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως η αίθουσα ήταν γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά, υποβάλλοντας πλήθος ερωτήσεων προς τους ομιλητές.
Στόχος της ήταν η αμιγώς επιστημονική εκπαίδευση και επιμόρφωση των φαρμακοποιών και των άλλων επιστημόνων υγείας της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας, καθώς η διά βίου μάθηση αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την εξέλιξη όλων των εμπλεκόμενων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας τα παρουσίασαν διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της υγείας και από τον πανεπιστημιακό χώρο. Πιο συγκεκριμένα:
- 7 ενημερωτικές ομιλίες
- 4 καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και τον Καναδά και
- 3 διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας
αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου.Αναλυτικότερα, το πρόγραμμά της περιλάμβανε θέματα όπως:
– «Το μέλλον της φαρμακευτικής πρακτικής. Pharmacogenomics & point of care testing», πουπαρουσίασεοκ. John Papastergiou, BSc, BSc Phm, κοινοτικός φαρμακοποιός, assistant professor Leslie Dan Faculty of Pharmacy University of Toronto, adjunct assistant professor School of Pharmacy University of Waterloo.
Όπως επισήμανε ο κ. Papastergiou:
- Οι φαρμακοποιοί είναι οι ιδανικοί για να προσφέρουν φαρμακογονιδιωματικές εξετάσεις και επί τόπου ελέγχους.
- Απαραίτητη η πλήρης εκπαίδευση
- Πολλά υποσχόμενες οι πρώτες εμπειρίες
- Θετικά τα ανεπίσημα σχόλια ασθενών
- Καθοριστική η διεπαγγελματική συνεργασία για την επιτυχία των κλινικών
– «Θεραπευτικές χρήσεις κανναβινοειδών» από την κυρία Διαμάντω Λάζαρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας-Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Η κα Λάζαρη αναφέρθηκε εκτενώς στις θεραπευτικές χρήσεις των κανναβινοειδών, ενώ παράλληλα παρουσίασε τις ενδείξεις και τους περιορισμούς για τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης όπως ορίζονται από τον ΕΟΦ.
Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες ασθενειών για τις οποίες μπορεί αυτή να χορηγείται είναι οι παρακάτω:
- Πρόληψη και αντιμετώπιση ναυτίας ή/και εμέτων, από τη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
- Νευροπαθητικός πόνος, καρκινικός πόνος, επιμένων άνω των τριών μηνών, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε άλλα θεραπευτικά σχήματα ή παρεμβάσεις ή όταν τα διαθέσιμα για την αντιμετώπισή του θεραπευτικά σχήματα δεν γίνονται καλά ανεκτά ή αντενδείκνυνται για τον συγκεκριμένο ασθενή.
- Σπαστικότητα και πόνος σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τόνισε δε πως «ξεκαθαρίζεται ότι πριν από τη συνταγογράφηση, θα πρέπει πρώτα να αποκλείονται οι άλλες θεραπευτικές επιλογές, είτε λόγω μη αποτελεσματικότητας είτε λόγω αντένδειξης στον εκάστοτε ασθενή».
– «Νεότερα δεδομένα στον διαχωρισμό των διαβητικών ασθενών. Παρουσίαση παγκόσμιας ιατρικής καινοτομίας» από τον κ.Κωνσταντίνο Δολιανίτη, παθολόγο – διαβητολόγο, διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
«Οι ασθενείς με ΣΔ2 αποτελούν μια ιδιαίτερα ανομοιογενή ομάδα με σημαντική ποικιλομορφία στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Το μοντέλο υπολογισμού της αντίστασης στην ινσουλίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός δείκτης αρχικής εκτίμησης μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς με ΣΔ2. Ιδιαίτερη ανομοιογένεια διαπιστώνεται και στην εκκριτική ικανότητα των β-κυττάρων και θα μπορούσε να αποτελεί στο μέλλον δείκτη επιλογής βέλτιστης και εξατομικευμένης αγωγής στους ασθενείς με ΣΔ2». Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Δολιανίτης κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.
– «Στοχεύοντας στη θεραπεία πολυπαραγοντικών ασθενειών: πολυλειτουργικά-υβριδικά φάρμακα» από την κυρία Δήμητρα Χατζηπαύλου-Λίτινα, καθηγήτρια Φαρμακευτικής Χημείας, πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ.
Όπως επισήμανε η κυρία Χατζηπαύλου, «Ο συνήθης τρόπος αντιμετώπισης πολυπαραγοντικών ασθενειών είναι η χορήγηση περισσοτέρων του ενός φαρμάκων. Για παράδειγμα, η μοριακή και γενετική πολυπλοκότητα των πολυπαραγοντικών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος δεν επιτρέπει τη στόχευση μιας συγκεκριμένης μόνο οδού για την επίτευξη θεραπείας. Συνδυασμός δύο φαρμακοφόρων ομάδων σε ένα ενιαίο κοινό μόριο, στοχεύει στη δημιουργία μιας νέας χημικής οντότητας βιολογικά δραστικότερης (υβριδικό μόριο)».
– «Πώς επιδρά η λήψη φαρμάκων ή άλλοι παράγοντες στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και του νεογνού;» από την κυρία Χρυσάνθη Σαρδέλη, μαιευτήρα – γυναικολόγο αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ.
Η κ. Σαρδέλη ανέλυσε όλους τους καταγεγραμμένους παράγοντες που δύνανται να έχουν τερατογόνο δράση στο έμβρυο, όπως είναι ορισμένα φάρμακα (αντιεπιληπτικά, βαρφαρίνη, μεθιμαζόλη, ρετινοϊκό οξύ κ.ά.), βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, ψευδάργυρος κ.ά.), ακτινοβολία, μητρικές συνθήκες (υπερ/υποθυρεοειδισμός, κάπνισμα, αλκοόλ, κ.ά.), μολύνσεις (τοξοπλάσμωση, ερυθρά, ανεμοβλογιά κ.ά.), ιατρικές διαδικασίες (αμνιοπαρακέντηση κ.ά.).
Όσον αφορά την πιθανή τερατογόνο δράση των φαρμάκων, τόνισε ότι «εκτιμάται ότι 80-99% των εγκύων γυναικών έχουν χρησιμοποιήσει ένα συνταγογραφούμενο ή μη φάρμακο. Φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη μεταβάλλουν σημαντικά τη φαρμακοκινητική, που διαφέρει ανάλογα με το τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Δεν είναι μόνο το πρώτο τρίμηνο επικίνδυνο για να επηρεαστεί το έμβρυο αλλά ανάλογα με το φάρμακο μπορεί να επέλθουν βλάβες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο μπορεί και πάλι να συνταγογραφηθούν φάρμακα για το καλό της μητέρας ή του εμβρύου».
– «Οι διαστάσεις της κατάθλιψης στη σύγχρονη εποχή» από τον κ. Αχιλλέα Οικονόμου, ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή, πρόεδρο Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας, πρόεδρο Νέων Ψυχιάτρων ΕΨΕ.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Οικονόμου τόνισε πως:
- Η κατάθλιψη είναι από τα συχνότερα ψυχικά νοσήματα.
- Εμφανίζεται σε διπλάσια ποσοστά στις γυναίκες.
- Αποτελεί οδυνηρή συναισθηματική διαταραχή.
- Εμφανίζεται σε όλες τις χώρες, σε κάθε ιστορική περίοδο, σε όλους τους πολιτισμούς.
- Η έγκαιρη επίσκεψη στον ψυχίατρο είναι ευεργετική.
- Ο αποτελεσματικότερος τρόπος θεραπείας είναι ο συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.
– «Προσεγγίζοντας και κατανοώντας τον χρόνιο ασθενή στο φαρμακείο. Βασικές δεξιότητες επικοινωνίας» από την κυρία Δέσποινα Ζηλιασκοπούλου, κλινική ψυχολόγο – διδάκτορα ΑΠΘ.
«Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και στην προσαρμογή του χρόνιου ασθενή. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει: κατανόηση των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χρόνιοι ασθενείς και εκπαίδευση στις βασικές δεξιότητες επικοινωνίας», όπως επισήμανε η κα Ζηλιασκοπούλου. Συμπλήρωσε πως «Η αποτελεσματική επικοινωνία δεν είναι απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Η επικοινωνία θεωρείται αποτελεσματική όταν ο ακροατής (δέκτης) κατανοεί το μήνυμα του ομιλητή (πομπού), αποδίδοντας σε αυτό τη σημασία που έχει για τον ομιλητή».
ους συμμετέχοντες καλωσόρισε η κυρία Ελισάβετ Δερβενιωτάκη, πρόεδρος του Φ,.Σ. Κοζάνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας.