Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σεμινάριο του ΠΦΣ & του ΙΔΕΕΑΦ «Η Κινητοποιός Συνέντευξη στην υπηρεσία του αντιγριπικού εμβολιασμού»

Mε την συμμετοχή περισσοτέρων από 800 φαρμακοποιών πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:  «Η Κινητοποιός Συνέντευξη στην υπηρεσία του αντιγριπικού εμβολιασμού»   που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών ( ΙΔΕΕΑΦ).

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση των κοινοτικών φαρμακοποιών  ώστε να ενσωματώσουν την Κινητοποιό Συνέντευξη  στις υπηρεσίες αντιγριπικού εμβολιασμού που προσφέρουν από το φαρμακείο τους,  με στόχο την αύξηση της αντιγριπικής εμβολιαστικής κάλυψης.

Τους συνέδρους καλωσόρισε ο  πρόεδρος  του ΙΔΕΕΑΦ  και Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας  που μίλησε  για τις δράσεις που υλοποιεί και εξελίσσει συνεχώς το ΙΔΕΕΑΦ ενώ χαιρετισμό απηύθυνε  ο  πρόεδρος του  ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς  ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο καθοριστικό ρόλο  που αναπτύσσει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης το φαρμακείο.

Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Π.Φ.Σ. κ. Εμμανουήλ Κατσαράκης ο οποίος προλόγισε τους ομιλητές και τόνισε την δυνατότητα  αύξησης του εύρους του εμβολιασμού μεσα από τα φαρμακεία.

Στο πρώτο μέρος που ήταν θεωρητικό μίλησε ο κ. Μιχάλης Πετρίδης, BPharm,MSc, PhD(c)Αν. Λέκτορας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Προγράμματος Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα :  «Διστακτικότητα έναντι των εμβολίων και του εμβολιασμού».

Για την «Κινητοποιό Συνέντευξη» μίλησε η κυρία Αλίκη Πελετίδη, MPharm,PhD, SFHEA Συντονίστρια Προγράμματος Φαρμακευτικής, Επ. Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακευτικής Πρακτικής, Προγράμματος Φαρμακευτικής Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Διδάσκουσα Πρακτική Άσκηση Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Επισκ. Λέκτορας Φαρμακευτική Σχολή Πανεπιστήμιο Νιουκαστλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Υπηρεσιών & Εκπαίδευσης ΟΣΦΕ.

Το δεύτερο πρακτικό μέρος με θέμα «Κινητοποιός Συνέντευξη: Παιχνίδι ρόλων» ανέπτυξαν  οι δύο προαναφερόμενοι.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου τονίσθηκε πως λόγω της δυνατότητας  της άμεσης προσβασιμότητας των πολιτών στα φαρμακεία , το ένα τρίτο των εμβολιασμών διενεργείται σε ώρες λειτουργίας των φαρμακείων και τις ώρες πώς τα εμβολιαστικά κέντρα είναι κλειστά .

Ακόμη  ότι η ενσωμάτωση της παρακινητικής συνέντευξης στην εκπαίδευση των κοινοτικών φαρμακοποιών στην υπηρεσία αντιγριπικού εμβολιασμού μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και να βελτιώσει τα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί μπορούν να εκπαιδευτούν να χρησιμοποιούν τεχνικές παρακινητικής συνέντευξης για να διερευνήσουν τις πεποιθήσεις, τις ανησυχίες και τα κίνητρα των ατόμων σχετικά με τον εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, το webinar συνετέλεσε στην κατανόηση από πλευράς των Φαρμακοποιών  να ενσωματώσουν την παρακινητική συνέντευξη στις υπηρεσίες αντιγριπικού εμβολιασμού που προσφέρουν στα φαρμακεία τους, μπορεί να βελτιώσει τη συμμετοχή των ατόμων, να ενισχύσει τη λήψη αποφάσεων και τελικά να συμβάλει σε υψηλότερα ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού και βελτιωμένα αποτελέσματα δημόσιας υγείας.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση και υποβλήθηκαν ερωτήσεις προς τους συμμετέχοντες ομιλητές.

Δείτε το video του σεμιναρίου στο site του ΙΔΕΕΑΦ στο ακόλουθο link https://www.ideeaf.gr/kinitopoios-sinenteuksi