Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 3ο Συνέδριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ με τίτλο «Φαρμακείο : Aύριο ένα νέο επάγγελμα»

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 3ο Συνέδριο του ΠΕΙΦΑΣΥΝ με τίτλο «Φαρμακείο : Aύριο ένα νέο επάγγελμα», αποσπώντας  εξαιρετικές κριτικές από τους εκατοντάδες συμμετέχοντες φαρμακοποιούς , βοηθούς φαρμακοποιών και στελέχη φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να βοηθήσει τους Έλληνες φαρμακοποιούς να αντιληφθούν τις σαρωτικές αλλαγές που διενεργούνται παγκοσμίως με την άνοδο της ψηφιακής οικονομίας και την είσοδο λιανεμπορικών κολοσσών στον χώρο της υγείας, να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους και να αναδειχθούν σε πρωταρχικό πάροχο υπηρεσιών, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον ασθενή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, διακεκριμένοι ομιλητές διεθνούς εμβέλειας παρουσίασαν όλες τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι Έλληνες φαρμακοποιοί να προετοιμαστούν κατάλληλα υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στο εξελισσόμενο πεδίο της υγείας έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται .

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λευτέρης Μαρίνος, Γ. Γραμματέας Δ.Σ ΟΣΦΕ, Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής, αναφέρθηκε στις σύγχρονες  αλλά και στις αυριανές τάσεις στη φαρμακευτική αγορά, καθώς και στο οικοσύστημα της υγείας, μέρος του οποίου είναι και οι φαρμακοποιοί, αφού τους επηρεάζει και το επηρεάζουν. Παρουσίασε επίσης τον φαρμακοποιό των 7 αστέρων, όρο θεσπισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που απαιτεί από τον φαρμακοποιό να είναι πάροχος, να παίρνει την ευθύνη της απόφασης, να επικοινωνεί με τους λοιπούς παράγοντες του οικοσυστήματος της υγείας, να διαχειρίζεται, να μαθαίνει, να εκπαιδεύει και να είναι ηγέτης. Με δεδομένο, ότι θεσμικά δεν είναι απολύτως σαφές το πεδίο δράσης του φαρμακοποιού, είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί σε νέες βάσεις, αναδεικνύοντας το επιστημονικό του κύρος και παράλληλα να εμπλουτιστεί με τους καινούργιους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει ο φαρμακοποιός προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες του συστήματος υγείας.

Στη συνέχεια ο κ. Dan Steiber R.Ph., Αρχισυντάκτης και Αντιπρόεδρος του παγκοσμίως κορυφαίου περιοδικού Specialty Pharmacy Times, μίλησε για τη μετεξέλιξη του ρόλου του φαρμακοποιού και πώς μπορεί αυτός να καλύψει ανάγκες των ασθενών και των συστημάτων υγείας. Το αντικείμενο εργασίας του αλλάζει παγκοσμίως και εξελίσσεται  από τον παραδοσιακό ρόλο της πώλησης-διάθεσης φαρμάκων στο επίπεδο της παροχής κλινικής φροντίδας. Παρουσίασε επίσης τις καινοτόμες πρακτικές που εφαρμόζουν οι φαρμακοποιοί στην Αμερική, καθώς και την εφαρμογή της τηλε-υγείας που αξιοποιεί  η Amazon για να εισέλθει στην αγορά του φαρμακείου. Μεταξύ άλλων τόνισε και τη μεγάλη σημασία της προσωπικής σχέσης τους φαρμακοποιού με τον πελάτη-ασθενή, τη διενέργεια απλών εξετάσεων στο φαρμακείο και την εξέλιξη των ειδικών φαρμακείων σε μικρά κέντρα υγείας.

Η Prof. Reem Kayyali, Καθηγήτρια Κλινικής και εφαρμοσμένης φαρμακευτικής πρακτικής , επικεφαλής της Φαρμακευτικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Kingstone, ανέλυσε το  παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας όπου τα φαρμακεία κοινότητας δεν  παρέχουν απλώς φάρμακα, αλλά σειρά υπηρεσιών, όπως φροντίδα και  συμβουλές για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, της υπέρτασης, του διαβήτη, της διακοπής καπνίσματος κ.α. Η καθηγήτρια για να καταδείξει την αποτελεσματικότητα των φαρμακείων σχολίασε ότι σε έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο, τα φαρμακεία της Πάτρας παρουσίασαν θεαματικά αποτελέσματα από τις υπηρεσίες που παρείχαν στους ασθενείς-πελάτες τους σε θέματα ελέγχου υπέρτασης, σωματικού βάρους , διατροφής. 

Alain Roudergues, Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών φαρμακοποιών Ευρώπης, SECOF, παρουσίασε το σύστημα αποζημίωσης των φαρμακείων της Γαλλίας, που βασίζεται σε αμοιβές υπηρεσιών που συμπληρώνουν το περιθώριο κέρδους που έχει ο φαρμακοποιός. Το σύστημα αυτό ίσως και να αποτελέσει πρότυπο για πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στο σχεδιασμό των μελλοντικών τους συστημάτων αποζημίωσης επιβραβεύοντας επί της ουσίας την προστιθέμενη αξία που δίνουν οι φαρμακοποιοί στην υγεία μέσω των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν στον ασθενή.

Στο στρογγυλό τραπέζι με συντονιστή τον κ. Λευτέρη Μαρίνο και συμμετέχοντες τον κ. Νίκο Δέδε, Πρόεδρο του European AIDS Treatment Group & Πρόεδρο «Θετική Φωνή», τον κ. Dan Steiber, και τον κ. Alain Roudergues, συζητήθηκαν οι ανάγκες των ασθενών και πώς αυτές διαμορφώνουν το φαρμακείο του αύριο και με ποιο τρόπο ο φαρμακοποιός θα μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή του να διαχειρίζεται πιο καθαρά και πιο υπεύθυνα τη θεραπευτική πορεία, σύμφωνα πάντα με την θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει. Ο παράγοντας ασθενής στο οικοσύστημα υγείας  τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια τεράστια ανατροπή όσον αφορά στην ισχύ της φωνής του και του ρόλου του στη διαχείριση της θεραπείας.

Ο κ. Γεώργιος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN, Πρόεδρος Πλατφόρμας Υγείας Insurance Europe, Εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, Πρόεδρος EURAPCO Health Group, τόνισε τον ιδιαίτερο και αναντικατάστατο ρόλο που έχουν όλοι οι παράγοντες που αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος της υγείας και επιπλέον σημείωσε πως η στενότερη συνεργασία τους θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της υγείας των ασθενών, αλλά και σαφέστατη εξοικονόμηση πόρων για τις κυβερνήσεις και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς – αλλά και τα φαρμακεία από τις συνέργειες με τις φαρμακευτικές εταιρείες, σχετικά με τη συμμόρφωση των ασθενών.

Ο Coach Παναγιώτης Γιαννάκης, με δεδομένη την ανάγκη των συνεργασιών μεταξύ των φαρμακοποιών για να δομήσουν το πολυδιάστατο φαρμακείο του αύριο,  ένας από τους κορυφαίους παίκτες και προπονητές  που έχει αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ, παρουσίασε με τον δικό του μοναδικό τρόπο την αξία της ομαδικότητας και πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Έλληνες φαρμακοποιούς, οι οποίοι θέτουν στο κέντρο των εργασιών τους πάντα τον ασθενή. Με το πάθος που τον χαρακτηρίζει κατάφερε να ενθουσιάσει και να ξεσηκώσει το κοινό και να «περάσει» δεκάδες μηνύματα σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου.  Η ομαδικότητα μπορεί και πρέπει να υιοθετηθεί από τους φαρμακοποιούς σε όλα τα επίπεδα για να κατακτήσουν την κορυφή στο νέο τοπίο της φαρμακευτικής αγοράς.