“Η ΄΄μάχη ΄΄ του αντισηπτικού”
Δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών” – δημοσιογράφος Ντάνι Βέργου
Καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα μας αυξάνεται καθημερινά, οι φαρμακοποιοί δίνουν τη δική τους μάχη, να ενημερώσουν, να φροντίσουν, να καθησυχάσουν και να στηρίξουν τον κόσμο. Με την πανδημία να κυκλοφορεί αναδεικνύονται μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι κρισιμότεροι κρίκοι της κοινωνίας.
«Δεν πανικοβαλλόμαστε, ακολουθούμε τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας», είναι το μήνυμα των φαρμακοποιών της χώρας. «Ο φαρμακοποιός θα είναι εκεί», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
«Ανοιχτά τα φαρμακεία»
«Βλέπουμε τον κόσμο να σπεύδει στα φαρμακεία της γειτονιάς του να προμηθευτεί φάρμακα για 3-4 μήνες. Δεν υπάρχει λόγος. Τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια και στην κορύφωση της πανδημίας, επιτελώντας το έργο τους απέναντι στην κοινωνία και στους πολίτες», λέει απευθυνόμενος στον κόσμο. Η υπερβολή στην προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων, εξηγεί, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα λειτουργεί ανελλιπώς για να καλύψει τις προβλεπόμενες και τις έκτακτες ανάγκες.
«Δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο κάποιος επειδή αισθάνθηκε μια ζαλάδα ή ανέβηκε η πίεσή του», διευκρινίζει. Οι κανόνες, όπως λέει, είναι τρεις: 1. Μένω σπίτι, 2. Δεν πηγαίνω στο νοσοκομείο όταν είμαι υγιής, 3. Επικοινωνώ με τον γιατρό μου ή τον ΕΟΔΥ και ακολουθώ τις οδηγίες.
Οι φαρμακοποιοί δίνουν και άλλη μια μάχη, να έχουν στα ράφια τους τα μπεστ σέλερ της πανδημίας, δηλαδή μάσκες, αντισηπτικά και πάσης φύσεως αλκοολούχα διαλύματα. Η ζήτησή τους έχει φτάσει στα ύψη, υπογραμμίζει, «εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού». Η εικόνα που μας δίνει από τα φαρμακεία της χώρας ο πρόεδρος του ΠΦΣ είναι «ότι υπάρχει ένας πανικός στον κόσμο σε θέματα προμήθειας εκείνων που θεωρεί αναγκαία».
«Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε», μας λέει. «Οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες για ένα υγιές άτομο. Τις χρειάζονται όμως οι εργαζόμενοι στην Υγεία -γιατροί, νοσηλευτές-, ομάδες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι κ.ο.κ. και οι φροντιστές των ανθρώπων που νοσούν από λοίμωξη του αναπνευστικού, γρίπη κ.λπ. Και πρέπει να μπορούν να τις βρουν», προσθέτει με νόημα. Οσον αφορά τα αντιβακτηριδιακά υγρά, τζελ, μαντιλάκια με ή χωρίς αρώματα «η ζήτηση είναι τεράστια» λέει εμφατικά. Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ωστόσο, παραμένει η κορυφαία οδηγία για την πρόληψη και τη μη διασπορά του νέου κορονοϊού.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών αναδεικνύει και το ζήτημα του επικίνδυνου, όπως το χαρακτηρίζει, φαινομένου των καιρών, της «παρότρυνσης του κόσμου από ορισμένους που εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές να φτιάξει το δικό του αντισηπτικό στο σπίτι». Η παρασκευή αντισηπτικών, διευκρινίζει, απαιτεί ειδικές συνθήκες, πρώτον για να είναι αποτελεσματικό ως αντιμικροβιακό και δεύτερον για να μη δημιουργήσει προβλήματα κατά τη χρήση του στους ανθρώπους. «Δεν είναι δυνατόν προϊόντα που διατίθενται στα φαρμακεία να παρασκευάζονται στο σπίτι»!
❗️ Μετά από απόφαση του ΠΦΣ τα φαρμακεία λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης για την ασφάλεια των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και των φαρμακοποιών και υπαλλήλων των φαρμακείων. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση να θυμόμαστε: Δεν συνωστιζόμαστε ούτε στα φαρμακεία. Εισερχόμαστε 2 άτομα κάθε φορά στον χώρο του φαρμακείου και διατηρούμε απόσταση τουλάχιστον δύο βημάτων μεταξύ μας.