Πρόεδρος της PGEU για το 2020 : Εκλογή Duarte Santos

Σήμερα η Φαρμακευτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέλεξε τον κ. Duarte Santos, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πορτογαλικής Ένωσης Φαρμακευτικής (ANF), ως Πρόεδρο της PGEU για το 2020, στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης στην Κρακοβία της Πολωνίας.

Στην ομιλία του για αποδοχή, ο κ. Santos τόνισε: «Είναι τιμή μου  που εκλέχθηκα  Πρόεδρος της PGEU για 2020. Η φαρμακευτική πρακτική εξελίσσεται ταχέως και μετατοπίζει το επίκεντρο από τη διάθεση φαρμάκων σε προηγμένη περίθαλψη ασθενών και καινοτόμες υπηρεσίες. Ο ρόλος της PGEU είναι να υποστηρίζει τα μέλη μέσω αυτής της αλλαγής, χρησιμεύοντας ως πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και συλλέγοντας αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την προστιθέμενη αξία των υπηρεσιών φαρμακείου για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Θα ήθελα να βεβαιώσω επίσης ότι η PGEU θα παρέχει σε όλους τους φαρμακοποιούς της κοινότητας σε όλη την Ευρώπη τα απαραίτητα εργαλεία για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζει σήμερα ο φαρμακευτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων φαρμάκων, της ψηφιοποίησης, των μεγάλων δεδομένων, της εφαρμογής της νομοθεσίας περί παραποιημένων φαρμάκων και τους νέους Κανονισμούς της  ΕΕ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα κτηνιατρικά φάρμακα. Θα διασφαλίσω επίσης ότι η PGEU θα συνεχίσει να επιδιώκει στενή  διεπαγγελματική συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις επαγγελματιών του τομέα της υγείας.

Η PGEU είναι η «κόλλα» που μας συνδέει μαζί και ανυπομονώ να συνεργαστώ με όλα τα μέλη της PGEU και με την ομάδα της PGEU για να φέρουμε τη φωνή των κοινοτικών φαρμακοποιών στην καρδιά της χάραξης της πολιτικής της ΕΕ ».

Ο Duarte Santos είναι παθιασμένος κοινοτικός φαρμακοποιός. Με  το πέρας ενός μεταπτυχιακού τίτλου φαρμακευτικών επιστημών στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Coimbra το 2008, απέκτησε φαρμακείο στη Λισαβόνα, το οποίο, με σθένος έσωσε κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων περιόδων της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία. Από την αρχή της καριέρας του, ο Duarte έχει αναλάβει τις ευθύνες της φροντίδας των ασθενών και της διαχείρισης του φαρμακείου.

Τον Μάιο του 2013, ο Duarte έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ANF και κατείχε διάφορες λειτουργίες διαχείρισης διαφορετικών τμημάτων και έργων. Η διεθνής εκπροσώπηση του ANF και οι θεσμικές σχέσεις με την Ακαδημία και τις Σπουδαστικές Ομοσπονδίες αποτελούν επίσης μέρος των ευθυνών του στην ANF.

Από το 2014 ο Duarte είναι επίτιμος καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Είναι έτοιμος να αποκτήσει MBA στο Business School της AESE στη Λισαβόνα.