Δελτίο Τύπου του ΠΦΣ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

 

 

 

 

 

Αθήνα 29/11/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                 Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids

 

Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS υπενθυμίζει σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η σωστή σεξουαλική συμπεριφορά και η λήψη των απαραίτητων μέτρων όπως η χρήση προφυλακτικού είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής μετάδοσης του ιού HIV και λοιπών Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων. Επιπλέον, η πρόοδος της επιστήμης  που συνεχώς εξελίσσεται, στην θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης, εξασφαλίζει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με AIDS και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε επίπεδα όμοια με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, από τα 37,9 εκατομμύρια άτομα που ζουν με HIV στα τέλη του 2018, το 79% εξετάσθηκε , το 62% έλαβε θεραπεία και το 53% κατέφερε να καταστείλει τον ιό HIV με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης άλλων. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πώς η  βελτίωση των αριθμών οφείλεται στην συμβολή και των χιλιάδων κοινοτικών επαγγελματιών υγείας.

Ωστόσο, σε περιόδους κρίσης όπου το κόστος θεραπείας ασθενών με AIDS είναι σημαντικά υψηλό αλλά και με γνώμονα την πρόληψη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κρίνει αναγκαία τη λήψη επιπλέον μέτρων που συμβάλουν στον περιορισμό της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και αναχαιτίζουν την εξάπλωση του ιού HIV στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Το δικαίωμα της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης στην έγκαιρη λήψη πρώιμης αντιρετροϊκής φαρμακευτικής αγωγής πριν ή αμέσως μετά την έκθεση στον ιό (Pre Exposure και Post Exposure Prophylaxis) αποτελεί ένα μέτρο που έχουν προσαρμόσει αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Νορβηγία κ.α.) στις πολιτικές υγείας των κρατών τους, ως στρατηγική πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού HIV στους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν λήψη της.

Στη βάση αυτών των πολιτικών και σύμφωνα με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μεγάλων κλινικών μελετών, καλούμε την ελληνική Πολιτεία να εμβαθύνει και να συζητήσει με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς τη δυνατότητα εφαρμογής προληπτικών μέτρων, που στοχεύουν στον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας του ελληνικού πληθυσμού.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΦΣ