Απ. Βαλτάς: “Σημαντικός ο κοινός βηματισμός των ευρωπαίων φαρμακοποιών”
Mε σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της κάθε χώρας
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Την άποψη πως οι φαρμακοποιοί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να βρουν έναν κοινό βηματισμό σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο DailyPharmaNews για την πρώτη δια ζώσης παρουσία του ως προέδρου σε Γενική Συνέλευση της PGEU (Pharmaceutical Group of European Union), του Οργάνου εκπροσώπησης των Φαρμακοποιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
O κ. Βαλτάς ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρώτη μετά την εμφάνιση της COVID 19 Γενική Συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας στις 25-27 Οκτωβρίου, τόνισε ότι για ακόμη μία φορά φάνηκε η μεγάλη απόσταση που υπάρχει στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των φαρμακείων βορρά και νότου. «Υπάρχει μία τεράστια διαφορά στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας των φαρμακείων του βορρά κι αναφέρομαι σε χώρες όπως είναι η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία, η Αγγλία σε σχέση με τις χώρες του νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία. η Ιταλία, η Ελλάδα, οι βαλκάνιες χώρες. Υπάρχει μία διαφορά στη λειτουργεία ενός φαρμακείου που αντιστοιχεί σε 7-8 χιλιάδες κατοίκους και σε ένα φαρμακείο που αντιστοιχεί σε 750 – 800 κατοίκους. Υπάρχει τεράστια διαφορά στον τρόπο λειτουργίας, στον τρόπο οργάνωσης, στον τρόπο εκσυγχρονισμού μεταξύ αυτών των φαρμακείων. Εμείς προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα επιβίωσης ή να κερδίσουμε πράγματα που γι΄ αυτούς είναι δεδομένα. Για μένα πάντως αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αυτό που τόνισα είναι ότι θα πρέπει να χαράξουμε μία κοινή πορεία, θα πρέπει να συνταιριάσουμε τις απόψεις των χωρών του βορρά με εκείνες των χωρών του νότου. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που το βλέπει κανείς σε όλες τις συναντήσεις των ευρωπαϊκών χωρών. Θα πρέπει να βρούμε ένα κοινό τρόπο δράσης, να δούμε τι υπηρεσίες θα πρέπει να προωθήσουμε ώστε να νομιμοποιηθούν και να ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς σήμερα υπάρχει ένα καθεστώς που σε άλλες χώρες κάποιες υπηρεσίες γίνονται ενώ σε άλλες δεν γίνονται, σε κάποιες αμείβονται ενώ σε άλλες όχι, σε άλλες αμείβονται από το κράτος, σε άλλες από τον ίδιο τον πολίτη».
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων διαφορών που υπάρχουν είναι αυτό του τρόπου διακίνησης των φαρμάκων υψηλού κόστους, των ΦΥΚ, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζονται τα κατ’ άλλους –ίσως πιο σωστά- Φάρμακα Ειδικού Χειρισμού για τα οποία, όπως είπε ο κ. Βαλτάς «έχω μία εικόνα πλέον για το τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου δεν υπάρχει άλλη χώρα να διατίθενται φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς από κρατικά φαρμακεία».
Υπάρχουν όμως και άλλα σοβαρά για τον κλάδο ζητήματα στα οποία υπάρχει μία άλλη λογική σε άλλες χώρες, «Το θέμα της διακίνησης των ΜΥΣΥΦΑ, το θέμα της εκτέλεσης μέσω διαδικτύου συνταγών, το θέμα της συμβουλής μέσω Ίντερνετ για φάρμακα. Αυτό είναι αδιανόητο να ισχύσει για μία χώρα που έχει το ένα φαρμακείο δίπλα στο άλλο. Για έναν Φιλανδό όμως που το ένα φαρμακείο είναι σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από το άλλο προφανώς και τοποθετείται διαφορετικά» αναφέρει ο κ. Βαλτάς.
Η δια ζώσης Γενική Συνέλευση σίγουρα προσφέρει τη δυνατότητα επαφών και κατ’ ιδίαν συζητήσεων μεταξύ των μελών των αντιπροσωπειών αλλά και της διαμόρφωσης συμμαχιών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου «σίγουρα έχουμε τους παραδοσιακούς φίλους που ο ένας στηρίζει τον άλλο, σίγουρα υπάρχουν αυτές οι σχέσεις από εποχής προεδρίας του Δημήτρη Βαγιωνά στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συλλόγου όμως θα πω ότι τα πράγματα αλλάζουν και τα συμφέροντα είναι ανάλογα με το πως λειτουργεί το φαρμακείο σε αυτήν τη χώρα. Επομένως και οι συμμαχίες αλλάζουν. Εμείς δεν θέλουμε ως χώρα μία λογική δυναμικής λειτουργίας φαρμακείων όπως αυτές που υπάρχουν στη Γερμανία και στην Αγγλία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κοινά σημεία και ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συμμαχιών σε θέματα που μας απασχολούν από κοινού, όπως για παράδειγμα είναι το θέμα των ελλείψεων»..
Το πλέον σημαντικό είναι για τον κ. Βαλτά η δουλειά που γίνεται και η προετοιμασία για τη συμμετοχή σε αυτές τις συνεδριάσεις της PGEU. «Εγώ είπα κάποτε ότι θα πάω στην Ευρώπη –μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια από τότε που έγινα πρόεδρος, λόγω πανδημίας- για να μιλήσω και να τοποθετηθώ, αφού πρώτα έχω κάνει έργο στον Σύλλογο μου, ώστε να παρουσιάσω τη διαφορά και να δείξω ότι ναι, κάναμε και πολύ περισσότερα από πολλούς άλλους. Και στο θέμα των υπηρεσιών και στο θέμα της εκπαίδευσης και στο θέμα της διεκδίκησης. Δεν μπορούσα να πάω μόνο και μόνο για να παραστώ σαν φτωχός συγγενής. Αισθάνομαι ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τη δουλειά που κάνει μπορεί να αναπτύξει στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πράγματα που δεν έχουν κάνει».
Κι αυτό πραγματικά, όπως είπε, έγινε. Μέσα ωστόσο από τη συζήτηση προέκυψαν και σημαντικές προκλήσεις για το ελληνικό φαρμακείο που αφορούν ζητήματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα τα rapid tests και οι εμβολιασμοί κατά της COVID 19.
«Εμείς στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Βαλτάς, εν μέσω πανδημίας COVID 19 κάναμε σημαντικό έργο. Δίνουμε self tests, κλείνουμε ραντεβού για εμβολιασμούς, πράγμα που δεν συνέβαινε σε άλλες χώρες αλλά υπάρχουν και χώρες που το rapid test το κάνουν εδώ και μήνες. Από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο φαρμακείο. Από φαρμακεία που έχουν ειδικούς χώρους ή από φαρμακεία που το κάνουν εκτός. Είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή ότι όλα τα φαρμακεία στην Ευρώπη κάνουν rapid tests και αυτό σε πολλές χώρες γίνεται εδώ και μήνες και μάλιστα το θεωρούν ως μία τεράστια σε σημασία υπηρεσία».
Με αφορμή την αναφορά του κ. Βαλτά στο θέμα της διενέργειας των rapid tests από τα φαρμακεία του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για το ζήτημα των αντιδράσεων που υπάρχουν από πλευράς εργαστηριακών γιατρών ( σ.σ. με τελευταία είδηση την προσφυγή γνωστής αλυσίδας εργαστηρίων στη δικαιοσύνη για το θέμα). Όπως είπε «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πανδημία και να μη βλέπουμε το θέμα συντεχνιακά και οικονομίστικα. Αυτό είναι λάθος. Φυσικά και σε όλη την Ευρώπη διεξάγουν τα rapid tests τα φαρμακεία. Φυσικά και σε όλη την Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα διεξάγουν τα rapid tests όταν τα μικροβιολογικά εργαστήρια ή οι άλλες μονάδες είναι κλειστές. Φυσικά και σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης γίνονται και μικροβιολογικές εξετάσεις στα φαρμακεία. Το πνεύμα που υπάρχει είναι ότι το φαρμακείο αλλάζει, το φαρμακείο εξελίσσεται, το φαρμακείο εκσυγχρονίζεται, είναι το φαρμακείο των υπηρεσιών, κάτι που έχουμε πει κι εμείς ως διοίκηση εδώ και δύο χρόνια. Εμείς θα πάμε πίσω;».
Η διαφορά για τον κ. Βαλτά είναι ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς «αυτά που εμείς ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια, εκείνοι τα έχουν ξεκινήσει προ πενταετίας». Παρά ωστόσο αυτήν την καθυστέρηση θεωρεί ότι η Ελλάδα σήμερα δεν υπολείπεται καθώς, όπως είπε «σε κάποια σημεία είμαστε πολύ πιο δυνατοί, όπως για παράδειγμα στο θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού. Είμαστε δυνατότεροι, έχουμε κάνει καλύτερα βήματα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης».
Από την άλλη βέβαια στο ζήτημα του εμβολιασμού κατά της COVID 19, «οι Γάλλοι έχουν ξεκινήσει να κάνουν τα εμβόλια μέσα στα φαρμακεία τους» και μάλιστα σημειώνει ότι «υπάρχει απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης ότι ένα φαρμακείο, ως χώρος υγείας που είναι, μπορεί να διεξάγει τα εμβόλια COVID, μπορεί να βοηθήσει να πειστεί ο κόσμος και να το κάνει επί τόπου χωρίς να απαιτείται η συνταγή του γιατρού. Να επομένως ένα θέμα προβληματισμού ή συζήτησης με τον υπουργό, τώρα που υπάρχει αναγκαιότητα να εμβολιαστεί ο κόσμος».
Γενικά για το ζήτημα των υπηρεσιών η άποψη του κ. Βαλτά σε ό,τι αφορά το ρόλο της PGEU είναι «ότι από κοινού πρέπει να διεκδικήσουμε υπηρεσίες υγείας και νομιμοποίηση υπηρεσιών υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μονάχα σε κάποιες συγκεκριμένες. Όλοι μαζί θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιες υπηρεσίες θα παρέχουμε που θα νομιμοποιηθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και είχε πολύ ενδιαφέρον ήταν το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων. «Το θέμα των ελλείψεων είναι ένα ζήτημα που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλού είναι εντονότερο, αλλού λιγότερο έντονο. Υπάρχουν χώρες όπου το φαινόμενο είναι έντονο επειδή τα φάρμακα έχουν συγκριτικά χαμηλότερες τιμές και εξάγονται αλλά κι αλλού ο σύστημα λειτουργεί στη βάση ότι την τάδε φαρμακευτική εταιρεία δεν την συμφέρει να στέλνει ποσότητες σε μία μικρή αγορά, όπως η αγορά της Ελλάδος ή της Ολλανδίας και προτιμούν να τα στέλνουν σε μεγάλες αγορές. Όμως αλλού σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με έναν διαφορετικό τρόπο (σ.σ. σε σχέση με αυτόν που αντιμετωπίζεται στη χώρα μας). Με το ότι η πολιτεία δίνει τη δυνατότητα ο φαρμακοποιός σε διαπιστωμένα ελλειπτικό φάρμακο να έχει το δικαίωμα να το αλλάξει, με κάποιο άλλο με την ίδια δραστική ουσία».
Καταλήγοντας ο κ. Βαλτάς τόνισε το γεγονός ότι «δύο χώρες έκαναν παρουσίαση για τα δρώμενα στη χώρα τους, εμείς και η Ιταλία γεγονός που σημαίνει ότι είχαμε να επιδείξουμε έργο. Είμαστε από τους Συλλόγους που πραγματικά δούλεψαν για να έχουν τα φαρμακεία και να τα αναδείξουν ως χώρους υπηρεσιών υγείας μέσα στην πανδημία. Δείξαμε το τι προσφέραμε ως ελληνικό φαρμακείο και στον κόσμο και στην πολιτεία και αποδείξαμε ότι οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας έχουν δυναμική, εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται στις εξελίξεις οδηγούν σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό φαρμακείο, στη λογική της PGEU τα φαρμακεία να αναδειχθούν ως χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας. Δεν είμαστε πλέον κομπάρσοι. Είμαστε από αυτούς που πρωταγωνιστούν στις εξελίξεις».
Το θετικό για τον κ. Βαλτά είναι ότι ορισμένοι πρόεδροι αντιπροσωπειών άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ θετικοί στη λογική της κοινής προοπτικής των Ευρωπαίων φαρμακοποιών, κάτι που και ο ίδιος επιδιώκει.
Το πλέον όμως σημαντικό για τον ίδιο είναι να προσδιορίσεις «τι είναι ο Σύλλογός σου στο πλαίσιο της PGEU. Η ελληνική αντιπροσωπεία πάντα ήταν δυναμική, πάντα έκανε εισηγήσεις, πάντα έκανε παρεμβάσεις. Εάν λοιπόν είσαι με αυτόν τον τρόπο σκέψης και δεν βρίσκεσαι κάπου απλώς παρακολουθώντας παθητικά θα πετύχεις να σε ακούσουν και να σε υπολογίζουν».
Πηγή: DailyPharmaNews