Απ. Βαλτάς: Η πολιτεία έχει δώσει χρήματα για την εφαρμογή του ΕΟΦ για τις ελλείψεις. Δεν είναι δυνατόν να μην ξεκινά!

Στο 2ο μέρος της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς  στο DailyPharmaNews τονίζει την ανάγκη οι σύλλογοι ασθενών δίπλα στους φαρμακοποιούς, να πιέσουν περισσότερο την πολιτεία να δει το θέμα των ελλείψεων με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να θέσει ως βασική της προτεραιότητα

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Εκτός από την καταγραφή ορισμένων βασικών ζητημάτων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων και έχουν σχέση με την αλυσίδα φαρμάκου –φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιούς ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στη συνέντευξη που έδωσε στο DailyPharmaNews μίλησε για το τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα, βάζοντας στο κάδρο και τους συλλόγους ασθενών ενώ κατέθεσε την άποψή του για τα όσα ανέφερε πρόσφατα για το ζήτημα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου (δες εδώ) όπως επίσης και για τη γενικότερη στάση του ΕΟΦ απέναντι στο ζήτημα, όπως αυτή εκφράστηκε από τις ανακοινώσεις του Οργανισμού τις τελευταίες μέρες. Πολύ ενδιαφέρον επίσης είχε και η τοποθέτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

 

Ξεκινώντας από τις φαρμακαποθήκες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων ο κ. Βαλτάς θεωρεί θετικό στοιχείο τη εκπεφρασμένη διάθεση από πλευράς του Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ελλάδας να γίνει εξυγίανση του χώρου λέγοντας ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει προτάσεις κι εγώ περιμένω από τους Φαρμακαποθηκάριους να έρθουν και να συμφωνήσουν να πάμε όλοι μαζί στην πολιτεία να ζητήσουμε να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Συμπληρώνει δε ότι «και εκείνοι οφείλουν, εφόσον θέλουν εξυγίανση του χώρου τους και των μελών τους, να πάρουν μέτρα για τις παραβατικές συμπεριφορές. Όταν για παράδειγμα αναφέρουν ότι λένε στα μέλη τους να μη βγάζουν τα προϊόντα τα ελλειπτικά αλλά εξαγώγιμα που δεν είναι ελλειπτικά το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιες ενέργειες διαφυλάσσεται αυτό; Ζήτησε από την πολιτεία να ελεγχθούν εκείνοι που δεν το κάνουν;

Βεβαίως το θέμα τίθεται και για τους φαρμακοποιούς. Τι κάνει ο Πανελλήνιος για μία περίπτωση φαρμακοποιού που δίνει για παράδειγμα ένα φάρμακο για την επιληψία χωρίς ιατρική συνταγή; Ο κ. Βαλτάς τονίζει ότι «ο νόμος ορίζει ότι για τη χορήγηση φαρμάκων απαιτείται ιατρική συνταγή». Το θέμα όμως για εκείνον είναι «πως θα το κάνεις αυτό σ’ ένα κράτος όπου δεν υπάρχουν ιατροί στα Κέντρα Υγείας, δεν υπάρχουν αγροτικοί ιατροί στα αγροτικά ιατρεία; Τι θα κάνει όλος αυτός ο κόσμος; Πάει στο φαρμακείο, παίρνει το φάρμακο για τη χρόνια πάθησή του πριν του το γράψει ο ιατρός καθώς μπορεί να έρθει μετά από ένα μήνα. Βλέπετε λοιπόν ότι το σύστημα είναι ένοχο ολόκληρο! Δεν φταίει ο φαρμακοποιός. Εάν είχαν εξασφαλιστεί οι τρόποι συνταγογράφησης του φαρμάκου πριν να το έχει απόλυτη ανάγκη ο ασφαλισμένος, τότε θα έπρεπε να δράσουμε διαφορετικά».

Ο κ. Βαλτάς στη συνέντευξή του μιλώντας για το θέμα των ελλείψεων αναφέρθηκε (κατά κύριο λόγο στο 1ο μέρος της) σε όλο το κομμάτι της αλυσίδας του φαρμάκου, την εταιρεία, τη φαρμακαποθήκη, τον φαρμακοποιό. Το εύλογο ερώτημα είναι τo πως ο ίδιος θα περίμενε να αντιδράσουν οι ασθενείς που είναι ο τελικός αποδέκτης του φαρμάκου και που, όταν δεν το βρίσκουν εκτός του ότι ταλαιπωρούνται, κινδυνεύουν να μην εφαρμόσουν σωστά τη θεραπεία τους με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την υγεία τους.

«Με το Σύλλογο Ασθενών Ελλάδος έχουμε επανειλημμένα μιλήσει, έχουν πάρει θέση και στον Υπουργό Υγείας, και δελτία Τύπου έχουν βγάλει και στις συναντήσεις μάς έχουν στηρίξει διότι καταλαβαίνουν την προσφορά μας και τον αγώνα μας για να βρούμε το φάρμακό τους.  Και τι να πει ο ασθενής όταν βρίσκεται κάτω από την ανάγκη του να βρει το φάρμακό του και δεν το βρίσκει και αλλάζει θεραπεία και περιμένει για να πάρει ένα κουτί μετά από μία εβδομάδα ή δέκα μέρες. Ζούμε σε μία εποχή που πραγματικά ενώ αυτά τα θέματα έπρεπε να έχουν λυθεί -κι αυτό θα έλεγα ότι θα έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια- επιδεινώνονται».

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΦΣ στην ερώτηση για το εάν θα ήθελε ακόμη πιο ισχυρή τη στήριξη από την πλευρά των ασθενών για να αυξηθεί η πίεση για την επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων απάντησε χωρίς καν να το σκεφτεί, εντελώς αυθόρμητα «ναι, βεβαίως. Και φυσικά θα το ήθελα. Και φυσικά θέλω να βγουν μπροστά. Και φυσικά πρέπει να διαμαρτυρηθούν, όπως διαμαρτυρόμαστε εμείς. Και φυσικά θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Όπως είπα, υπάρχουν θέματα που μπορούν να λυθούν “εν μία νυκτί”».

Βεβαίως σε μία κουβέντα με τον κ. Βαλτά για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων δεν θα μπορούσε να μη γίνει αναφορά στα όσα είπε πρόσφατα στο DailyPharmaNews  ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου. Θυμίζουμε ότι ο κ. Φιλίππου όταν κλήθηκε να απαντήσει για το τι συμβαίνει και καθυστερεί η λειτουργία της πλατφόρμας που έχει ετοιμάσει ο ΕΟΦ για να συνδεθεί με εκείνη που ήδη έχει έτοιμη εδώ και περίπου  ενάμιση χρόνο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ώστε με το «κούμπωμα» των δύο να γίνει εφικτή η on line καταγραφή των ελλείψεων φαρμάκων από τα φαρμακεία όλης της χώρας, η γνωστοποίησή τους στον ΕΟΦ και η ενημέρωση των γιατρών για το ποια φάρμακα είναι ελλειπτικά για να αποφεύγουν τη συνταγογράφησή τους, απέδωσε την καθυστέρηση σε διάφορα νομικά ζητήματα που εκκρεμούν αλλά και στο γεγονός ότι ο ΕΟΦ αυτή τη στιγμή έχει να διαχειριστεί μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πανδημία χωρίς να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων», όπως είπε, εκτιμώντας ότι το πολύ μέχρι το καλοκαίρι και εφόσον τα πράγματα πάνε καλά με την πανδημία η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα λειτουργεί.

Ο κ. Βαλτάς κλήθηκε να σχολιάσει τόσο τα όσα ανέφερε ο κ. Φιλίππου όσο και την αντίδραση του ΕΟΦ στην  πρόσφατη  αντίδραση του Οργανισμού στο αίτημα που του υπέβαλλε ο ΠΦΣ για την απαγόρευση 40 συγκεκριμένων αποδεδειγμένα ελλειπτικών φαρμάκων και κυρίως το πως αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν τη δήλωση του προέδρου του ΕΟΦ για αγαστή συνεργασία του Οργανισμού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο καθώς στην πράξη δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να ισχύει.

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Καταρχάς να βάλουμε τα πράγματα και να τα δούμε από την πραγματική τους σκοπιά. Για μένα από τη στιγμή κατά την οποία ο ΕΟΦ ξόδεψε μέσω διαγωνισμού χρήματα και έφτιαξε τις εφαρμογές, άρα υπάρχει στις αποφάσεις του κατόπιν εντολών από το υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να τρέξει αυτή τη διαδικασία και εφόσον έτρεξε την εφαρμογή και βρέθηκε και ανάδοχος εταιρεία η οποία την υλοποίησε, το να καθυστερεί το θέμα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό, δήθεν, για να τρέξει τη διαδικασία ή ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται συνδρομή της νομικής υπηρεσίας για να φτιαχτεί ένα σύμφωνο συνεργασίας, (σ.σ. με τον ΠΦΣ), αυτά είναι δικαιολογίες κ. Πετρόχειλε. Εάν έλεγε “εγώ θέλω και πιστεύω”, όπως εμείς το πιστεύαμε και το κάναμε σε μία εβδομάδα, άντε με τις γραφειοκρατικές νοοτροπίες του Οργανισμού, σ’ ένα μήνα θα έπρεπε να είναι τελειωμένο. Θα έπρεπε να υπογραφεί και το Σύμφωνο Συνεργασίας και να είχαμε φτιάξει την Επιτροπή, να είχαμε συναποφασίσει βάσει στοιχείων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μέσω των στοιχείων που θα συγκεντρώνει ποια φάρμακα είναι πραγματικά ελλειπτικά. Αλλά όταν οι εταιρείες διαμαρτύρονται λέγοντας ότι “όχι, δεν είναι ελλειπτικό το φάρμακο γιατί διέθεσα 100 ή 50 κουτιά στην αγορά” εγώ θα πω από την πλευρά μου: “Είναι νούμερα αυτά εάν η αποδεδειγμένη ανάγκη είναι 200, 300, 500 κουτιά; Όχι φυσικά”. Η αλήθεια είναι μία. Ή δεν θέλουμε να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα ή θέλουμε να δώσουμε λύση.

Δεύτερον, ο πρόεδρος του ΕΟΦ υποχρεούται να βγάλει απαγόρευση εξαγωγών για όλα τα ελλειπτικά φάρμακα, ακόμη κι αυτά που ο ίδιος ο Οργανισμός ανέφερε με την πρόσφατη ανακοίνωσή τουΔεν έβγαλε απαγόρευση. Προτροπή έδωσε στις φαρμακαποθήκεςΤι θα πει προτροπή; ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΠΡΟΤΡΟΠΗ; Άλλο προτροπή κι άλλο βγάζω απόφαση ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να εξαχθούν. Που είναι αυτό; Ακόμη το περιμένω…».

Πάντως επαφές υπάρχουν. Ο κ. Βαλτάς απαντώντας για το εάν μετά την πρόσφατη, προφανώς απογοητευτική για τους φαρμακοποιούς, ανακοίνωση του ΕΟΦ που αντί για απαγορεύσεις εξαγωγών ακολούθησε για πρώτη φορά την επιλογή της προτροπής να μην υπάρξουν εξαγωγές, υπήρξε επικοινωνία του με τον κ. Φιλίππου, είπε ότι «ένας πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σίγουρα μιλάει με τον πρόεδρο του ΕΟΦ και σίγουρα μίλησα και του είπα ότι ο ΕΟΦ θα πρέπει να βγάλει επιτακτικά μη άρση απαγόρευσης εξαγωγών. Και βέβαια την ευθύνη την έχει η πολιτεία εάν συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση».

Ενδιαφέρουσα τέλος ήταν η τοποθέτηση του κ. Βαλτά για την πρόσφατη παρέμβαση που Τομεάρχη Υγείας του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» κ. Ανδρέα Ξανθού στη Βουλή για το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, με την κατάθεση ερώτησης 54 βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

«Το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι διαχρονικό. Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είδα κάποια επίλυση του προβλήματος των ελλείψεων. Ποτέ. Πάντα μέναμε στη συζήτηση. Τα ελλειπτικά ήταν και είναι ελλειπτικά. Δεν άλλαξε κάτι. Το γεγονός ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται κατά καιρούς οφείλεται σε πολλούς λόγους. Για παράδειγμα πάντα στις αρχές του χρόνου, εάν προσέξετε υπάρχει πάντα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο με τις ελλείψεις. Το ίδιο συμβαίνει και το Πάσχα και τον Αύγουστο. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι με το ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες κλείνουν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τον Αύγουστο. Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο. Απορυθμίζουν την αγορά. Επίσης να σημειώσω ότι ενόψει ανακοίνωσης Δελτίου Τιμών Φαρμάκων απορρυθμίζεται πλήρως η αγορά, δηλαδή δημιουργούνται ελλειπτικά φάρμακα που στην ουσία δεν είναι ελλειπτικά. Όχι ότι αυτό σημαίνει “συγχωροχάρτι” σε αυτούς που αφήνουν αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εκεί που είναι. Θέλω να είμαι δίκαιος και μιλάω διαχρονικά ότι υπάρχουν προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν ρυθμιστεί και ακόμη και να μην λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα, η κατάσταση να είναι σαφώς πολύ καλύτερη. Ό,τι επιδιώκαμε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο διεκδικούμε και επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δεν  αλλάζει τίποτα. Και οι δύο ήταν και είναι στο… “περίμενε”. Και αναρωτιέμαι “δηλαδή τι θα πρέπει να κάνουν οι φαρμακοποιοί;”».

Πάντως σήμερα η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της μία ομολογουμένως πολύ καλή πρόταση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και γι’ αυτό ίσως οι φαρμακοποιοί θα περιμένουν και μία καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία που θα έπρεπε να προχωρήσει αποφασιστικά στην εφαρμογή αυτής της πρότασης ήταν η παρατήρηση του DailyPharmaNews στα όσα ανέφερε ο κ. Βαλτάς με αφορμή την παρέμβαση του κ. Ξανθού στη Βουλή.

Η απάντηση του προέδρου του ΠΦΣ ήταν άμεση. «Γι’ αυτό λοιπόν κι εγώ  θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν ένα υπουργείο να αναθέτει στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, να φτιαχτεί η εφαρμογή, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων να πληρώνει στον ανάδοχο τα χρήματα για να φτιαχτεί η εφαρμογή και αυτή τη στιγμή να μην υλοποιείται ή να μην ξεκινά αυτή η διαδικασία».

 

Πηγή: Dailypharmanews