Απ. Βαλτάς για αντιβιοτικά: Οι φαρμακοποιοί θέλουμε να εφαρμοστεί ο νόμος, να μη γίνει η εξαίρεσή του, κανόνας
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Υπομονή τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο θα χρειαστεί να γίνει απ’ όλους, γιατρούς και φαρμακοποιούς μέχρι να μπορέσει τελικά να εφαρμοστεί στην πράξη ο νέος τρόπος διάθεσης των αντιβιοτικών –μέσω ιατρικής συνταγής- από τα φαρμακεία στη χώρα μας.
Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά ο οποίος μιλώντας στο DailyPharmaNews εξήγησε τι ακριβώς συνέβη και τελικά δεν ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί (δες εδώ), η εφαρμογή του Νόμου 4675/2020 (Άρθρο 18), σύμφωνα με τον οποίο για την εκτέλεση συνταγής αντιβιοτικών στο φαρμακείο απαιτείται ιατρική συνταγή.
Η θέση των φαρμακοποιών είναι ότι η εφαρμογή του νέου νόμου είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να εφαρμοστεί όπως είναι. Ο κ. Βαλτάς τονίζει το γεγονός ότι «ο νέος νόμος αναφέρει πως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφεί χειρόγραφα. Οι εξαιρετικές περιπτώσεις είναι γι’ αυτούς που δεν έχουν ΑΜΚΑ και μόνο γι’ αυτούς».
Και συνεχίζει: «Δυστυχώς τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ δεν είναι έτοιμα αλλά πέρα από αυτό υπάρχει μία τεράστια ομάδα υγειονομικών όπως οι οδοντίατροι και οι κτηνίατροι οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πως λοιπόν θα ελεγχθούν; Με τα χειρόγραφα χαρτάκια;» αναρωτιέται ο κ. Βαλτάς.
Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο η ΗΔΙΚΑ έμεινε πίσω στην προσπάθεια που έπρεπε να κάνει για να λειτουργήσει μία εφαρμογή στην οποία θα έπρεπε να μπουν τα φάρμακα της θετικής και της αρνητικής λίστας με τον ΕΟΦ να εγκιβωτίζει στο σύστημα του τα πάντα σε ό,τι αφορά τα αντιβιοτικά ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου.
Η άποψη του κ. Βαλτά για την καθυστέρηση αυτή είναι ότι «πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι το υπουργείο Υγείας βρέθηκε σ’ έναν πόλεμο με τον νέο κορωνοϊό τους προηγούμενους μήνες στρέφοντας εκεί την προσοχή του».
Στα τέλη Μαΐου σε μία συνάντηση που είχαν οι φαρμακοποιοί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υγείας και της ΗΔΙΚΑ διαπιστώθηκε το πρόβλημα και εκτιμήθηκε ότι για να εναρμονιστεί το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με τις απαιτήσεις αυτές χρειάζεται 1-2 μήνες ενώ χρειάζεται ακόμη τα ηλεκτρονικά συστήματα των φαρμακοποιών να εναρμονιστούν με τα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, κάτι που απαιτεί έναν επιπλέον χρόνο.
Κι όλα αυτά γιατί, όπως αναφέρει ο κ. Βαλτάς, «ο νόμος απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων. Πέρα από αυτό θα πρέπει να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα και οι κινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες για τις οποίες έχει εκτοξευτεί η δαπάνη. Για τις κινολόνες και τις κεφαλοσπορίνες δυστυχώς η γνωμάτευση ήταν ακόμη χειρόγραφη και εφόσον αποφασίστηκε να εφαρμοστεί το μέτρο έπρεπε να γίνει ηλεκτρονική. Για να γίνει ηλεκτρονική η φόρμα αυτή, απαιτείται από την ΗΔΙΚΑ μία διαδικασία διαφορετικά δεν ελέγχεται ο γιατρός για το τι γράφει».
Αναφερόμενος στην ουσία του προβλήματος της υπερσυνταγογράφησης των αντιβιοτικών που προσπαθεί να καταπολεμήσει ο νέος νόμος, ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι «το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τον φαρμακοποιό. Μην ξεχνάτε ότι το 94% της χρήσης των αντιβιοτικών οφείλεται στην υπερσυνταγογράφηση του ιατρικού κλάδου σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου του 2018 και το 6% οφείλεται στο ότι μπορεί ένας φαρμακοποιός να δώσει ένα Amoxil».
Το θέμα για τους φαρμακοποιούς βρίσκεται, όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ στο ότι «εμείς δεν θέλουμε χειρόγραφες συνταγές. Εξάλλου ο νόμος το λέει ξεκάθαρα. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Εάν θέλουν ορισμένοι να μην ελέγχονται για το τι γράφουν αυτό είναι στην ίδια λογική με το εμείς πρέπει να ελεγχόμαστε ότι δεν δίνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή. Όμως, επαναλαμβάνω το πρώτο βαρύνει κατά 94% τη συνταγογράφηση των αντιβιοτικών και το δεύτερο κατά 6%. Είναι τεράστια η διαφορά. Επομένως ο νομοθέτης, σοφά είπε ότι η συνταγογράφηση θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χειρόγραφα. Επομένως δεν είναι δυνατόν κάποιος να έρθει να μου πει “χειρόγραφα και κατ’ εξαίρεση ηλεκτρονικά”. Εμείς δεν θα τηρήσουμε τη διαδικασία από τη στιγμή που δεν είναι γίνεται ηλεκτρονικά η συνταγή. Ο νόμος λέει: “Χειρόγραφα σε εξαιρετικές περιπτώσεις”. Δεν μπορούμε εμείς την εξαίρεση να την κάνουμε κάτι το σύνηθες. Έτσι κι αλλιώς οι φαρμακοποιοί δεν θα υλοποιούσαν κάτι από τη στιγμή που δεν θα το ελάμβαναν ηλεκτρονικά».
Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. «Το ποσοστό των οδοντιάτρων που είναι ενταγμένο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ελάχιστο, μονοψήφιο», σημειώνει ο κ. Βαλτάς. «Πως θα γράφονται οι συνταγές αυτές; Χειρόγραφα; Εγώ τι να το κάνω αυτό; Πως θα ενημερώνεται η πολιτεία για το τι συνταγογραφεί ο γιατρός; Ο γιατρός δεν ελέγχεται με τις χειρόγραφες συνταγές. Ο γιατρός ελέγχεται μόνο με την ηλεκτρονική συνταγή. Εμείς έχουμε στον ΠΦΣ μία επιστημονική ομάδα που αναδεικνύει το θέμα. Από τη στιγμή που είδαμε ότι καταρχάς κανέναν αντιβιοτικό της αρνητικής λίστας δεν είχε μπει μέσα στο σύστημα, καταλαβαίνετε… Θα πρέπει εγώ ως φαρμακοποιός να είμαι αυτός που θα κυνηγάει τον γιατρό να μου γράψει τη συνταγή γιατί δεν ξέρει, επειδή ένα φάρμακο της αρνητικής λίστας δεν είναι στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ;».