Απόστολος Βαλτάς: “Ένα μεγάλο «αγκάθι» για τους φαρμακοποιούς φεύγει με τη μη διακίνηση ΜΗΣΥΦΑ μέσω του Διαδικτύου”
Απόστολος Βαλτάς στο DailyPharmaNews: «To Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός Φαρμακοποιού»
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Μεγάλη επιτυχία χαρακτηρίζει η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου την υπογραφή της ΚΥΑ στις 20 Απριλίου εκ μέρους των Υπουργών, Υγείας κ. Αθανάσιου Πλεύρη και Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία διασφαλίζονται οι φαρμακοποιοί για ένα ζήτημα που αφορά το σημαντικότερο κομμάτι της ρευστότητας των φαρμακείων τους και ειδικά των μικρομεσαίων φαρμακείων.
Ουσιαστικά με την εν λόγω απόφαση, όπως λέει ο κ. Βαλτάς στο DailyPharmaNews «μπαίνει τέλος στην πιθανότητα διακίνησης Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων μέσω του Διαδικτύου κι έτσι σήμερα ο φαρμακευτικός κλάδος μπορεί να αισθάνεται περήφανος και ευτυχής γιατί καταφέραμε να αποτρέψουμε την εφαρμογή ενός μνημονιακού νόμου, που ήταν μια πραγματική και τεράστια απειλή για την βιωσιμότητα του μικρομεσαίου ελληνικού φαρμακείου».
Για τον Πρόεδρο του ΠΦΣ είναι κεφαλαιώδους σημασίας να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι «τo Φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός Φαρμακοποιού, όπως αναφέρει η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991. Η Κ.Υ.Α. που υπογράφηκε πρόσφατα και αφορά στην απαγόρευση διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου, από τους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης κ.κ. Αθαν. Πλεύρη και Άδωνι Γεωργιάδη βασίσθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο του νόμου και αποτελεί την κορωνίδα των θέσεων του λειτουργήματος του Φαρμακοποιού».
Ο κ. Βαλτάς κάνοντας μία ιστορική αναδρομή αυτής της πορείας που κατέληξε στην εν λόγω ΚΥΑ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με την υπ. αριθ. Γ5(β)/ Γ.Π. οικ.20293/2016 ΚΥΑ, υπουργών Οικονομίας – Ανάπτυξης κ. Σταθάκη και Υγείας κ. Ξανθού δινόταν η δυνατότητα σε πιστοποιημένα e-shop φαρμακεία νομίμως να διαθέτουν Μη Συνταγογραφούμενα Φαρμάκα καθώς και τα Μη αποζημιούμενα Φαρμάκα. Η πρόσφατη ΚΥΑ αποσόβησε τον κίνδυνο που εγκυμονούσε για την Δημόσια Υγεία αλλά και για την ίδια την υπόσταση των φαρμακείων η ΚΥΑ του 2016. Στην υπογραφή της φθάσαμε ως Διοίκηση μετά από πολύμηνες συζητήσεις και παρεμβάσεις με τους υπουργούς Υγείας και ιδιαίτερα με τον υπουργό Υγείας κ. Αθαν. Πλεύρη. Με την απόφαση αυτή αποκλείσθηκε πλέον οποιαδήποτε δυνατότητα διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ εκτός του φυσικού σημείου που είναι το Φαρμακείο».
Αυτή η επιτυχία ωστόσο, όπως εξηγεί ήρθε με πολύ κόπο και συστηματική προσπάθεια αλλά και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. «Με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία που πήγαζε από την παραδοχή ότι το φάρμακο δεν είναι απλό εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό βασισθήκαμε στις διεκδικήσεις μας στα εξής σημεία :
- H διαδικτυακή πώληση φαρμάκων αφαιρεί επι της ουσίας από τον φαρμακοποιό οποιαδήποτε δυνατότητα ελέγχου της ορθότητας λήψης από τον τελικό χρήστη
- Η δια χειρός φαρμακοποιού διάθεση φαρμάκων αποτελεί εχέγγυο για την ασφαλή χρήση του
- H διαδικτυακή πώληση φαρμάκων καθιστά δυσχερή τον έλεγχο της πολυφαρμακίας (π.χ. η οξεία ηπατική ανεπάρκεια οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αλόγιστη χρήση της παρακεταμόλης)
- H διαδικτυακή πώληση δεν δίνει την δυνατότητα ελέγχου της πλαστότητας ενός φαρμάκου
Η διοίκηση του ΠΦΣ κατέθεσε σειρά υπομνημάτων στον Υπουργό κ. Πλεύρη αλλά και στους προκατόχους του, Κικίλια και Κοντοζαμάνη, υπερτονίζοντας την αδιατάρακτη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακοποιού και ασθενούς.
Ο Φαρμακοποιός διαθέτει όλα τα φάρμακα αλλά και τα ΜΗΣΥΦΑ με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια και κυρίως με βάση τις γνώσεις του, με στόχο την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ασθενούς αντιλαμβανόμενος την ιδιαιτερότητα της κατάστασης της υγείας του καθενός ξεχωριστά».
Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα χρειάστηκε η διοίκηση του ΠΦΣ να χειριστεί μία «καυτή πατάτα» που ήρθε ως αποτέλεσμα της ΚΥΑ του 2016. Όπως εξηγεί ο κ. Βαλτάς «Σύμφωνα με τη νομοθεσία θα έπρεπε να προβούμε στην πιστοποίηση e-shop φαρμακείων βάσει της ΚΥΑ του 2016 των υπουργών κ. Σταθάκη – κ. Ξανθού. Όμως με αίσθημα υπευθυνότητας δεν προχωρήσαμε στην πιστοποίηση κανενός ηλεκτρονικού φαρμακείου. Ο λόγος ήταν ένας. Έπρεπε να προστατέψουμε την Δημόσια Υγεία και την Υγεία των πολιτών της χώρας. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ο κίνδυνος προσφυγής εκ μέρους ιδιοκτητών e- shop φαρμακείων γεγονός που πραγματοποιήθηκε, καθώς ιδιοκτήτης ηλεκτρονικού φαρμακείου προσέφυγε στο ΣτΕ για το θέμα αυτό. Προσωπική μου θέση όμως είναι ότι η Υγεία υπερτερεί των οικονομικών συμφερόντων. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως πρόεδρος το θέμα το έβαλα στην ατζέντα των θεσμικών διεκδικήσεων. Είναι η πρώτη θεσμική διεκδίκηση που πραγματικά την κερδίζουμε με το σπαθί μας διότι αποδείξαμε ότι ο χώρος του φαρμακείου είναι ένας χώρος, όπου ο φαρμακοποιός ως επιστήμονας υγείας μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή κάτω και από τις πιο δύσκολες συνθήκες φτάνοντας σε όλους τους πολίτες της χώρας.
Αποτελεί άλλωστε κοινή παραδοχή ότι τα φαρμακεία λόγω της άριστης και ορθολογικής γεωγραφικής κατανομής τους καλύπτουν όλη την ελληνική επικράτεια σε περιοχές και χρονικές στιγμές, όπου κανένας άλλος πάροχος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν είναι προσβάσιμος με αυτήν την ευκολία. Υπάρχουν φαρμακεία που είναι ανοικτά στο κοινό επί 24ωρου βάσεως και δεν έχει διαπιστωθεί ποτέ οποιαδήποτε δυσκολία πρόσβασης των ασθενών στο φάρμακο ώστε να δικαιολογείται η ανάγκη διάθεσης του από το διαδίκτυο».
Για τον κ. Βαλτά αυτή η επιτυχία δεν ανήκει μόνο στη διοίκηση του κλάδου αλλά σε όλους τους φαρμακοποιούς. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Φαρμακοποιούς, διότι στα δυόμιση χρόνια της πανδημίας αποδείξαμε ότι τα 10.000 φαρμακεία που είναι διάσπαρτα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος αποτελέσαμε τον στυλοβάτη της ΠΦΥ, συμβάλλοντας σε αυτήν αποφασιστικά μέσα από επιτυχή αντιμετώπιση πρωτόγνωρων εργασιακών συνθηκών και επαγγελματικών προκλήσεων.
Παρείχαμε υπηρεσίες υγείας, αναλάβαμε πολλαπλούς ρόλους και στηρίξαμε το σχεδιασμό της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας μέσω της καθημερινής παρουσίας και εργασίας στο φαρμακείο μας.
Όλη αυτή η προσπάθεια δημιούργησε τις συνθήκες ώστε η σημερινή κυβέρνηση να πειστεί για το δίκαιο του αιτήματος μας».
Πηγή: DailyPharmaNews