Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Υπουργού Υγείας στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Από την δημοσιογράφο Μάρθα Καϊτανίδη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διανομή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι ένα σημαντικό βήμα, ώστε να συρρικνωθούν οι ουρές της «ντροπής». Εντούτοις, οι εκπρόσωποι του κλάδου θέτουν ημερομηνία λήξης στην συνεργασία τους χωρίς αμοιβή, ενώ στην Αθήνα τα φαρμακεία αντιστέκονται. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Υποσχεθήκαμε προεκλογικά ότι θα βάλουμε τέρμα στις ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τις ευπαθείς ομάδες και τους βαρέως πάσχοντες. Το υλοποιήσαμε εντός δύο μηνών για τους ογκολογικούς ασθενείς στις ιδιωτικές κλινικές, παρότι όλοι έλεγαν ότι τεχνικά και λόγω γραφειοκρατίας, δε θα υλοποιηθεί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα φάρμακα των περιπατητικών ασθενών, θα δώσουμε τη δυνατότητα να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Κάποιοι το θεωρούσαν αδύνατο και άλλοι έσπευσαν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις των φαρμακοποιών. Όμως, ευχαριστώ θερμά τους φαρμακοποιούς σε όλη τη χώρα που έδειξαν ότι είναι κοινωνικά ευαίσθητοι, ότι είναι άνθρωποι. Να είστε σίγουρη ότι θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους και στο μέλλον, βρίσκοντας κοινά αποδεκτές λύσεις, αναγνωρίζοντας το επιστημονικό τους έργο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν όψει των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών παραμένουν υποστελεχωμένα από παθολόγους και γενικούς γιατρούς. Τι θα κάνετε;

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Κυρία Καϊτανίδη, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η αντιμετώπιση των χειμερινών λοιμώξεων και της εποχικής γρίπης είναι κυρίως θέμα πρόληψης και όχι ανθρωπίνων πόρων.

Ενώνω τη φωνή μου με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθηγητές και όλους τους ειδικούς επιστήμονες, που μιλούν για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών, των ευπαθών ομάδων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης απέναντι στην εποχική γρίπη. Παρόλα αυτά, σκοπεύουμε να ενισχύσουμε με συμβεβλημένους γιατρούς τα πράγματι υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ, τα οποία θα αναδιαρθρώσουμε και ομοιογενοποιήσουμε για να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά.

Επιπλέον, έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι προχωράμε σε πάνω από 800 συμβάσεις νέων γιατρών όλων των ειδικοτήτων με τον ΕΟΠΥΥ, πρώτη φορά μετά το 2012 και σε συνεργασία με τον ΠΙΣ.