Απλή εξέταση αίματος για έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θα μπορούσε να ανιχνευθεί μέχρι πέντε χρόνια πριν υπάρξουν οποιεσδήποτε κλινικές ενδείξεις, χρησιμοποιώντας μια εξέταση αίματος που εντοπίζει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού σε ουσίες που παράγονται από κύτταρα όγκου, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του NCRI για τον Καρκίνο.

Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες που ονομάζονται αντιγόνα που πυροδοτούν το σώμα να κάνει αντισώματα εναντίον τους – αυτοαντισώματα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham (Ηνωμένο Βασίλειο) διαπίστωσαν ότι αυτά τα αντιγόνα που σχετίζονται με τον όγκο (ΤΑΑ) είναι καλοί δείκτες καρκίνου και τώρα έχουν αναπτύξει ομάδες ΤΑΑ που είναι ήδη γνωστό ότι σχετίζονται με καρκίνο του μαστού για να ανιχνεύσουν είναι αυτοαντισώματα έναντι αυτών σε δείγματα αίματος που λαμβάνονται από ασθενείς.

Σε μια πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα του Κέντρου Αριστείας για Αυτοανοσία στον Καρκίνο (CEAC) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Nottingham, πήραν δείγματα αίματος από 90 ασθενείς με καρκίνο του μαστού τη στιγμή που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και ταιριάζουν με δείγματα που ελήφθησαν από 90 ασθενείς χωρίς καρκίνο του μαστού (ομάδα ελέγχου).

Χρησιμοποίησαν τεχνολογία διαλογής (microarray πρωτεΐνης) που τους επέτρεψε να εξετάσουν γρήγορα τα δείγματα αίματος για την παρουσία αυτοαντισωμάτων έναντι 40 ΤΑΑ που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και επίσης 27 ΤΑΑ που δεν ήταν γνωστό ότι συνδέονται με την ασθένεια.

Παρουσιάζοντας την έρευνα στο συνέδριο της NCRI, η κα Daniyah Alfattani, Ph.D. “Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι ο καρκίνος του μαστού επάγει αυτοαντισώματα έναντι ομάδων ειδικών αντιγόνων που σχετίζονται με τον όγκο. Ήμασταν σε θέση να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο με λογική ακρίβεια, αναγνωρίζοντας αυτά τα αυτοαντισώματα στο αίμα”.

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία πάνελ ΤΑΑ έναντι των οποίων θα δοκιμάζονταν για αυτοαντισώματα. Η ακρίβεια της δοκιμής βελτιώθηκε στα πλαίσια που περιείχαν περισσότερα TAA. Η ομάδα πέντε ΤΑΑ ανίχνευσε σωστά τον καρκίνο του μαστού στο 29% των δειγμάτων από τους καρκινοπαθείς και ταυτοποίησε σωστά το 84% των δειγμάτων ελέγχου ως ελεύθερο καρκίνου. Το πάνελ των επτά ΤΑΑ ταυτοποίησε σωστά τον καρκίνο στο 35% των δειγμάτων καρκίνου και κανένα καρκίνο στο 79% των δειγμάτων ελέγχου. Το πάνελ από εννέα αντιγόνα ταυτοποίησε σωστά τον καρκίνο σε 37% των δειγμάτων καρκίνου και κανένα καρκίνο στο 79% των ελέγχων.

“Πρέπει να αναπτύξουμε και να επικυρώσουμε περαιτέρω αυτή τη δοκιμή”, δήλωσε η κ. Alfattani. “Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να ανιχνευθεί ένα σήμα για τον πρόωρο καρκίνο του μαστού. Μόλις βελτιώσουμε την ακρίβεια της δοκιμής, ανοίγει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί απλή εξέταση αίματος για να βελτιωθεί η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου”.

Πηγή : HealthWeb.gr