Αντιβιοτικά και αντιγριπικοί εμβολιασμοί έφεραν (ξανά) σε αντιπαράθεση γιατρούς και φαρμακοποιούς
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την πιστοποίηση των φαρμακοποιών ώστε να μπορούν να διεξάγουν πλέον και επίσημα στα φαρμακεία τον αντιγριπικό εμβολιασμό –τη στιγμή που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στα φαρμακεία όλης της χώρας πάνω από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί κατά της γρίπης- ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εντατικολόγος κ. Γιάννης Κεχρής κατά τη διάρκεια ημερίδας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) με θέμα: «Εμβόλια & Αντιβιοτικά: Ενημερώνομαι – Προλαμβάνω» έθεσε θέμα για το εάν οι φαρμακοποιοί νομιμοποιούνται να διεξάγουν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και προχωρούσε προς την ολοκλήρωσή της, όταν ο κ. Κεχρής, ως εκπρόσωπος του ιατρικού κόσμου άναψε το φυτίλι της αντιπαράθεσης προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να κάτσουν μαζί σ’ ένα τραπέζι ιατροί και φαρμακοποιοί και να λύσουν όλα τα θέματα που δημιουργούν προβλήματα στη σχέση των δύο κλάδων τονίζοντας παράλληλα ότι οι φαρμακοποιοί έχουν στα χέρια τους αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν το δίκιο των θέσεών τους. Σημείωσε δε ότι, η όποια φωνή με διάθεση αντιπαράθεσης προς τους φαρμακοποιούς έρχεται από την πλευρά των ιατρών, είναι κατευθυνόμενη από συγκεκριμένους συνδικαλιστικούς κύκλους.
Ο κ. Κεχρής στην παρέμβασή του απευθυνόμενος προς τους φαρμακοποιούς έθεσε τρία συγκεκριμένα θέματα. Ξεκίνησε με μία αναφορά στη δυνατότητα που δίνεται στον Έλληνα ασθενή για αυτο-ίαση και στη δυνατότητα να του παρέχεται φαρμακευτική αγωγή, χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική εξέταση. «Αυτό», όπως είπε «οφείλεται στο ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε παρακμή, δηλαδή ο ασθενής δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οικονομικά δεν μπορεί να αντέξει την ιατρική επίσκεψη».
Το πρόβλημα για τον κ. Κεχρή είναι ότι ο Έλληνας ασθενής μπορεί να πάρει τελικά αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή. «Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι αλλά και οι Ιατρικές επιστημονικές εταιρείες λένε το αυτονόητο. Ότι δεν μπορεί να χορηγείται κανένα φάρμακο και ειδικά κανένα αντιβιοτικό χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό θα πρέπει πλέον να συμβεί και θα πρέπει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος να επιβάλλει κάτι τέτοιο».
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσε στο τραπέζι ο κ. Κεχρής είναι η μικρή κάλυψη που υπάρχει σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό στους επαγγελματίες υγείας. «Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό η εμβολιαστική κάλυψη είναι, μικρότερη από 30% και απ’ ό,τι ξέρω ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι να φτάσει στο 75%. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από την γρίπη και ουσιαστικά να τη μεταδώσουν με αυτόν τον τρόπο. Άρα είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας –και δεν ξέρω εάν θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι φαρμακοποιοί σε αυτήν την κατευθυντήρια οδηγία- να εμβολιαστούν».
Στη συνέχεια ο κ. Κεχρής έθεσε στο τραπέζι, απλά για προβληματισμό, όπως είπε, «τη δυνατότητα του ποιος κάνει τελικά τον εμβολιασμό. Υπήρχε μία τροπολογία, εάν δεν κάνω λάθος από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να δίνεται η δυνατότητα ο φαρμακοποιός να εφαρμόζει πιστοποιημένα πλέον τον εμβολιασμό. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι αντίθετοι σε αυτήν την πρωτοβουλία».
Η απάντηση του προέδρου του ΠΦΣ κ. Απόστολου Βαλτά ήταν άμεση. «Μάλλον ήρθατε να πείτε τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής, απ’ ό,τι καταλαβαίνω και όχι να συζητήσουμε επιστημονικά. Εγώ θα σας μιλήσω επιστημονικά όμως, για να σας αποδείξω ότι σε αυτά που λέτε δεν έχετε δίκιο».
Σε ό,τι αφορά το θέμα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας ο κ. Βαλτάς απευθυνόμενος προς τον κ. Κεχρή, του είπε ότι από μελέτη που είχε στα χέρια του, οι πρώτοι που δεν εμβολιάζονται κατά της γρίπης είναι οι γιατροί και όχι οι φαρμακοποιοί. Οι φαρμακοποιοί όπως είπε ο κ. Βαλτάς εμβολιάζονται κατά 30-40% περισσότερο σε σχέση με τους γιατρούς «άρα, εσείς οι γιατροί δημιουργείτε ένα πρόσθετο πρόβλημα στους ασθενείς σας».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή ο πρόεδρος του ΠΦΣ κάλεσε τον κ. Κεχρή να βρει μία μελέτη για να αντιπαρατεθεί στις τρεις που είχε στη διάθεσή του ο κ. Βαλτάς, που να μιλά για υπερκατανάλωση αντιβιοτικών από λιανικές πωλήσεις. «Εγώ έχω», σημείωσε ο κ. Βαλτάς, «τρεις μελέτες για υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μέσω συνταγογράφησης». Φαίνεται λοιπόν συνέχισε ότι «συνταγογραφείτε πολλά αντιβιοτικά εσείς οι γιατροί» στα νοσοκομεία.
Σημείωσε ακόμη ότι σύμφωνα με άλλα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του για το θέμα της χορήγησης φαρμάκων χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία πως «η πλειοψηφία των συνταγών με αντιδιαβητικά το βράδυ, αφορούν τηλεφωνικές οχλήσεις γιατρών που βαριούνται να κατέβουν στο ιατρείο να εξετάσουν τον ασθενή. Μπορείτε να μου λύσετε το πρόβλημα όταν ένας ιατρός, ένας παιδίατρος λέει τηλεφωνικά “πάρε τούτο το αντιδιαβητικό; Έχετε προβληματιστεί για όλα αυτά τα θέματα που ήρθατε να μας πείτε ότι οι φαρμακοποιοί φταίνε για την υπερκατανάλωση των φαρμάκων;».
Για τον κ. Βαλτά το πλέον σημαντικό είναι, αντί των όποιων δημόσιων αντιπαραθέσεων, να υπάρξει ειλικρινής συζήτηση γύρω από ένα τραπέζι. «Έχω μάθει να λέω ότι όλοι οι υγειονομικοί θα πρέπει να βάλουμε πλάτη για να λυθεί ένα πρόβλημα. Επομένως η παράκληση είναι να έρθετε μία μέρα να συζητήσουμε το πρόβλημα στο οποίο φταίμε όλοι».
Παίρνοντας εκ νέου το λόγο ο κ. Κεχρής παραδέχτηκε τις ευθύνες των ιατρών. «Σαφέστατα φταίμε και οι γιατροί που υπερσυνταγογραφούμε. Εγώ ειδικά που είμαι εντατικολόγος ξέρω ότι πραγματικά γίνεται κατάχρηση και μέσα στα νοσοκομεία και εκεί χρειάζεται μία ιδιαίτερη παρέμβαση. Εγώ ανέφερα μία αιτία (σ.σ. κατάχρησης αντιβιοτικών) και συμφωνώ με αυτό που είπατε ότι θα πρέπει και η συνταγογράφηση από τον γιατρό να γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Από εκεί και πέρα είπα ότι δεν πρέπει να δίνεται φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα. Συμφωνώ ότι δεν μπορεί να συνταγογραφεί ένας γιατρός τηλεφωνικά και συμφωνώ στο ότι υπάρχει υπερσυνταγογράφηση και από γιατρούς».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας ο κ. Κεχρής διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε στους φαρμακοποιούς με διάθεση αντιπαράπαθεσης. Αντίθετα όπως είπε «χαίρομαι που οι φαρμακοποιοί έχουν πιο αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού (σ.σ. σε σχέση με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό). Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κάνει καμπάνια ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών».
Πηγή:DailyPharmaNews