Στις 13 Νοεμβρίου το νέο σεμινάριο για τη σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων & τον ρόλο του φαρμακοποιού για τα μέλη του ΦΣ Χανίων

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΙΔΕΕΑΦ-ΠΦΣ 2022

«Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων  φαρμάκων –
Ο ρόλος του φαρμακοποιού»

 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και το ΙΔΕΕΑΦ, σε συνεργασία με την Παιδοπνευμονολογική Μονάδα της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, διοργανώνουν σεμινάρια με κεντρικό θέμα «Σωστή χρήση συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων  φαρμάκων – Ο ρόλος του φαρμακοποιού».

Τα σεμινάρια υλοποιούνται με την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Διευθυντή Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», κ. Ιωάννη Ν. Τσανάκα, και της πανεπιστημιακής επιστημονικής ομάδας του.

Το επόμενο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2021, από τις 10:30 έως τις 17:30, στο SAMARIA Hotel, με τη συμμετοχή φαρμακοποιών-μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων.

Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας Εκπαιδευτικού στα Χανιά είναι οι κ.κ.: Φώτιος Κυρβασίλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Ελπίς Χατζηαγόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Παιδοπνευμονολογίας ΑΠΘ, Παιδοπνευμονολογική Μονάδα, Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», Στυλιανός Βιττωράκης, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ «ΠΦΥ», και Εμμανουήλ Παρασχάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Πνευμονολογίας.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι ο φαρμακοποιός να γίνει «εργαλείο αποτελεσματικής παρέμβασης» για τη σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και για τη συμμόρφωση στη θεραπεία  σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης αυτής συντελούν τα εξής στοιχεία:

  • Το παιδικό άσθμα αποτελεί τη συχνότερη χρόνια πνευμονοπάθεια στα παιδιά.

Περίπου 1 στα 3 παιδιά έχει πάρει ή παίρνει εισπνεόμενα φάρμακα. Επίσης, περίπου 3 στους 20 ενήλικες χρειάζονται  εισπνεόμενα φάρμακα για χρόνια αντιμετώπιση του άσθματος ή της ΧΑΠ. Τέλος, πολλά  παιδιά αλλά και ενήλικες με σοβαρές πνευμονοπάθειες χρησιμοποιούν νεφελοποιητές σε χρόνια βάση για την λήψη εισπνεομένων αντιβιοτικών ή βλενολυτικών  φαρμάκων  υψηλού κόστους.

  • Από πολλές μελέτες είναι αποδεδειγμένο ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ασθενών αυτών δεν χρησιμοποιεί σωστά τις συσκευές εισπνεομένων φαρμάκων και ένα παρόμοιο ποσοστό δεν έχει καλή συμμόρφωση στη μακροχρόνια λήψη τους.

Η κακή χρήση των συσκευών, οφείλεται κυρίως  στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν οι γιατροί για την εκπαίδευση των ασθενών, ενώ για την  μείωση της κακής συμμόρφωσης, οι μέθοδοι που εφαρμόζονται έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

  • Ο φαρμακοποιός αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιατρού και του ασθενή στη διαχείριση της ασθένειας. Διαθέτει σημαντικές γνώσεις σχετικά με τη δράση των φαρμάκων και διαθέτει περισσότερο χρόνο, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει  γόνιμα,  συνεπικουρώντας στην προσπάθεια του ιατρού για την εκπαίδευση του ασθενή. Επιπλέον η συχνή συναναστροφή του με τον ασθενή, του επιτρέπει να συμβάλλει στην βελτίωση της συμμόρφωσής του στη θεραπεία.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 8ωρης εκπαίδευσης περιλαμβάνει:

  • Θεωρητική παρουσίαση των συχνότερων νόσων που χρειάζονται θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα
  • Περιγραφή και επίδειξη των συσκευών χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων
  • Πρακτική εξάσκηση σωστής χρήσης των συσκευών (σε μικρές ομάδες)

 

Μετά την εκπαίδευση, ο φαρμακοποιός:

  • Έχει επικαιροποιήσει τις γνώσεις του, σχετικά με τις ασθένειες που χρειάζονται θεραπεία με εισπνεόμενα φάρμακα.
  • Έχει αποκτήσει εμπειρία σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων συσκευών χορήγησης του εισπνεόμενου φαρμάκου.
  • Έχει κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων τύπων νεφελοποιητών.
  • Μπορεί να εκπαιδεύσει για τον σωστό τρόπο χορήγησης του εισπνεόμενου φαρμάκου, με την χρήση διαφορετικών συσκευών εισπνοής, όλο το ηλικιακό φάσμα των ασθενών, δηλαδή από βρέφη μέχρι ενήλικες.

Κάθε σεμινάριο θα μοριοδοτηθεί με 8 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης φαρμακοποιών από το ΙΔΕΕΑΦ.

Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του σεμιναρίου και για εγγραφές μπορείτε να επισκεφτείτε το www.ideeaf.gr/anapneustikes