Οι ελλείψεις στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας

ΑΘΗΝΑ 21.3.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου συναντήθηκε χθες Τρίτη 20 Μαρτίου με τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό προκειμένου να συζητηθούν θεσμικά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και προβλήματα που αφορούν στην καθημερινότητα του φαρμακείου όπως το σοβαρό θέμα των ελλείψεων.

Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα των ελλείψεων και δεσμεύτηκε  για την ανεύρεση ουσιαστικής και αποτελεσματικής λύσης. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης , επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι μέχρι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν πλέον οι φαρμακοποιοί μεταξύ τους, για την ανεύρεση των φαρμάκων που λείπουν , προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.

Είναι σπάνιο το φαινόμενο  ο ασθενής που θα προσέλθει στο φαρμακείο με μια συνταγή να πάρει όλα τα φάρμακα του  την ίδια μέρα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής έρχεται δυο και τρεις φορές την ίδια μέρα και πάλι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Φαρμακοποιού θα χρειασθεί να έλθει και τις επόμενες ημέρες.

Οι ελλείψεις αφορούν στις ποσότητες που διατίθενται από τις εταιρείες στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες , οι οποίες χρόνο με τον χρόνο βαίνουν συνεχώς μειούμενες.

Από πλευράς ΠΦΣ τονίσθηκε ότι πλέον είναι αναγκαιότητα η λήψη καθοριστικών αποφάσεων σε πολιτικό , θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και η εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών.

Χαρακτηριστικός είναι ο κατάλογος ελλείψεων που δημοσιεύει ο ΕΟΦ και αποδεικνύει και επισήμως την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα για μια ακόμη φορά το θέμα της αναγραφής της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΥΣΥΦΑ και στα προβλήματα που δημιουργεί στην αγορά, όπως εξ αρχής είχε τονισθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Οι αυξήσεις είναι πλέον τόσο μεγάλες και επιβαρύνουν τους καταναλωτές,  που οι τιμές που αναγράφονται σε πολλές περιπτώσεις, είναι μικρότερες της χονδρικής τιμής των σκευασμάτων αυτών.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ανοικτή την ατζέντα της συζήτησης και αναμένει από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας την υλοποίηση των  θεμάτων που άπτονται της βελτίωσης της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων πολιτών και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ