Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Φ.Σ.Λέσβου για την «αυτοφροντίδα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Αυτοφροντίδα και ο συμβουλευτικός ρόλος του Φαρμακοποιού» που συνδιοργάνωσε οΦαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβουμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τοΙΔΕΕΑΦ, το Σάββατο23 Ιουνίου 2018,στηΜυτιλήνη.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των φαρμακοποιών για θέματα αυτοφροντίδας και η ανάδειξη του αναντικατάστατου ρόλου του φαρμακείου στη διακίνηση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και,γενικότερα, της έννοιας της «Αυτοφροντίδας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συνδέσμου ΕΦΕΧ.

Χαιρετισμόαπηύθυνε ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, ενώ συντονιστής ήταν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου και Α’ αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς.

«Η προστιθέμενη αξία του φαρμακοποιού στο πλαίσιο της αυτοφροντίδας και της αυτοθεραπείας στην Ελλάδα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Λευτέρης Μαρίνος, MPharm, MSc στη Φαρμακογνωσία βιοδραστικών φυσικών προϊόντων, μέλος Δ.Σ. ΙΔΕΕΑΦ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας.

Τέλος, «Η ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας στην Ευρώπη και ο ρόλος του Φαρμακοποιού» συζητήθηκαν στην ενότητα που συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ΕΦΕΧ κ.κ. Βασίλης Σερέτης, πρόεδρος, Γεώργιος Δόκιος, γενικός διευθυντής, και Θωμάς Δόκιος, γεν. γραμματέας. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αυτοφροντίδα ως υπηρεσία επισήμαναν μέσα από την παρουσίασή τους ότι:

  • Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των ασθενών ακολουθούν τις συστάσεις των φαρμακοποιών, καθώς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν τους κύριους λόγους αναζήτησης συμβουλής από τον φαρμακοποιό.
  • Τα παραδοσιακά μοντέλα φαρμακείων αλλάζουν. Το μελλοντικό μοντέλο φαρμακείου είναι πιθανό να προσφέρει περισσότερες μορφές παρέμβασης.
  • Είναι απαραίτητο η αυτοφροντίδα να καταλαμβάνει θέση σε αυτά τα νέα μοντέλα. Ο φαρμακοποιός πρέπει να ανταποκρίνεται στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης και στις εξελισσόμενες ανάγκες του ασθενούς.
  • Προκειμένου να διατηρήσουν και να αναπτύξουν το ρόλο τους, οι φαρμακοποιοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συμβουλές αυτοφροντίδας θα αναλάβουν πλήρως τη θέση τους ως ξεχωριστή υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησανφαρμακοποιοί και βοηθοί φαρμακείου από τη Λέσβο.