Ενημέρωση για την πληρωμή του 5% μηνός Οκτωβρίου

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2023

Αριθμ. Πρωτ. 458

Προς : Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή το απόγευμα, κατατέθηκαν στους ατομικούς και διανεμητικούς λογαριασμούς τα χρήματα της εξόφλησης του 5% του μηνός Οκτωβρίου. Διαπιστώσαμε όμως, το πρόβλημα το οποίο υπήρχε στην πληρωμή με 3 Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Συγκεκριμένα σε 2 ΠΕΔΙ περιφερειακών συλλόγων,  η εταιρεία ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ courier, ενώ είχε παραλάβει στις κεντρικές αποθήκες το φυσικό αρχείο των συνταγών Οκτωβρίου, δεν το απέστειλε ολόκληρο στη ΚΜΕΣ αλλά τμηματικά. Το τελευταίο μέρος του φυσικού αρχείου απεστάλη πριν τρεις μέρες  πιθανότατα γιατί είχε χαθεί , με αποτέλεσμα να μην έχει φθάσει στις συγκριμένες ΠΕ.ΔΙ  το δείγμα ψηφιοποιημένων συνταγών για όλα τα φαρμακεία    Οι απώλειες και οι καθυστερήσεις στις αποστολές του φυσικού αρχείου με τη συγκεκριμένη εταιρεία είναι σύνηθες φαινόμενο και μας έχει απασχολήσει επανειλημμένως  σε βαθμό που μέλη του Προεδρείου να επισκέπτονται τις αποθήκες  της συγκεκριμένης εταιρείας, ψάχνοντας στο παρελθόν,  χαμένες κουτές.

Επίσης, πρόβλημα εντοπίζεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής  Αθήνας Β΄, που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και εκκαθάριση εκατοντάδων φαρμακείων, η οποία αδυνατεί να ολοκληρώσει την πράξη εκκαθάρισης και οριστικοποίησης εντός των χρονικών ορίων τα οποία ισχύουν για όλες τις ΠΕΔΙ της χώρας, προκειμένου η πληρωμή των φαρμακείων να πραγματοποιείται εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος.

Σε επικοινωνία του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου  με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, του ανέφερε ότι το  πρόβλημα θα επιλυθεί και η πληρωμή για τα φαρμακεία  που ανήκουν  στη συγκεκριμένη ΠΕΔΙ της Αθήνας θα γίνει μέχρι την Τετάρτη 1η  Φεβρουαρίου.

Για όσα φαρμακεία ανήκουν στις 2 άλλες ΠΕΔΙ και δεν έχουν εξοφληθεί το 5% εξαιτίας του προβλήματος το οποίο δημιουργήθηκε με ευθύνη της ΕΛΤΑ courier, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ψηφιοποίησης του δείγματος και ο συνακόλουθος φαρμακευτικός και διοικητικός έλεγχος, με στόχο την πληρωμή των φαρμακοποιών το συντομότερο δυνατό.

 

Με Εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                        ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ