Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό της περιόδου 2021-2022

Αθήνα 1.10.2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν χθες στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού  Συλλόγου Άννα Μαστοράκου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ακολουθούν οι ομιλίες.

 

ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Καλημέρα σας. Είμαστε σήμερα εδώ με την Αναπληρώτρια Υπουργό την κα Γκάγκα, με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών την κυρία Θεοδωρίδου και χαίρομαι και για την παρουσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είναι εδώ ο Πρόεδρος ο κύριος Bαλτάς και η Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η κυρία Μαστοράκου.

Πολλές φορές έχουμε πει για την ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά για την ανάγκη του εμβολιασμού έναντι της γρίπης. Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό.

Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται.

 

Από τη δική μου πλευρά- και θα δώσω άμεσα το λόγο και στην Αναπληρώτρια και στους καθ’ ύλην ειδικούς στο θέμα του εμβολιασμού- θέλω να δώσω το μήνυμα ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης.

Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.

Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί. Από αύριο ξεκινά η συνταγογράφηση, βάσει του πλαισίου που έχει καθοριστεί, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να εμβολιαστεί ο πληθυσμός να είμαστε οχυρωμένοι απέναντι στη γρίπη.

Το λόγο το δίνω στην Αναπληρώτρια Υπουργό, την κυρία Γκάγκα.

 

Μ. ΓΚΑΓΚΑ: Καλημέρα και από μένα. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμβολιαστούμε. Θέλω δύο πράγματα να πω. Ένα, ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους ανθρώπους.

Βοηθάει να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση. Για τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, να πω επίσης, ίσως δεν το έχουν καταλάβει όλοι, ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους. Μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA.

Αυτό θέλω να το καταλάβουμε όλοι για να καταλάβουμε ότι το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά.

Άρα δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι. Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα και θα ήθελα πάρα πολύ, όποιος έχει απορίες να έρθει στους γιατρούς, να εξηγήσουμε πώς δουλεύουν τα εμβόλια, πώς δουλεύουν οι ιοί.

Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, να μη φοβόμαστε και με αίσθημα ελευθερίας πραγματικά να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς. Ευχαριστώ.

 

Μ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ: Καλημέρα σε όλους και από εμένα. Ήδη η σημερινή ημέρα βοηθάει να μπαίνουμε λίγο στο πιο χειμωνιάτικο κλίμα, το οποίο το έχουμε ταυτίσει με την αυξημένη δραστηριότητα των ιών της γρίπης στην κοινότητα.

Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά, η παρακολούθηση της κινητικότητας του ιού της γρίπης ήταν ελάχιστη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδίδεται, κυρίως, στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, στον περιορισμό του συγχρωτισμού, και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών. Δηλαδή τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Η συνύπαρξη του κορονοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμα δεν έχει δοθεί η απάντηση. Το πόσο δηλαδή μπορεί να επηρεάσει η πορεία της μιας λοίμωξης την πορεία της άλλης. Είναι ένα από τα αντικείμενα για μελέτη.

Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό  που, όπως ακούσατε από τον Υπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό, είναι προγραμματισμένος τα εμβόλια κατ’ αρχάς να αρχίσουν να συνταγογραφούνται από αύριο στα φαρμακεία, ούτως ώστε τέλος Οκτωβρίου, μέσα Νοεμβρίου να έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός ο οποίος πραγματικά τα έχει ανάγκη. Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση.

Τι εμβόλια μάλλον έχουμε  αυτή τη χρονιά:  Γνωρίζετε ο ιός, οι ιοί της γρίπης είναι ιοί ευμετάβολοι από πλευράς αντιγονικής σύνθεσης και έτσι κάθε χρόνο τροποποιούνται βάση των στοιχείων που συγκεντρώνονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Φέτος, τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα.  Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.

Τα εμβόλια αυτά γίνονται σε μια δόση και γνωρίζουμε, το είπε και η Αναπληρώτρια και ο Υπουργός, ότι είναι εμβόλια τα οποία δεν παρεμβαίνουν στα σχήματα εμβολιασμού τόσο του κορονοϊού όσο και των άλλων εμβολίων.

Διότι έχουμε τώρα σε εξέλιξη αυτούς που δεν έχουν συμπληρώσει τους εμβολιασμούς τους για την Covid, αυτούς που θα κάνουν την 3η συμπληρωματική δόση, αλλά υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως παραδείγματος χάρη του πνευμονιόκοκκου, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα.

Οι ομάδες, οι οποίες κατ΄ εξοχήν έχουν αυξημένο κίνδυνο για γρίπη είναι καταγεγραμμένες, αναφέρονται στην εγκύκλιο η οποία έχει αναρτηθεί και στο Υπουργείο και εν τάχει απλώς να υπενθυμίσω ότι είναι ομάδες πληθυσμών με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη λοίμωξη με τον ιό της γρίπης.

Θα πρέπει εδώ να κάνουμε να ανοίξουμε μια παρένθεση ειδικά για τα άτομα με Covid και την σχέση τους με τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα, άτομα ασυμπτωματικά τα οποία βρίσκονται με εργαστηριακό έλεγχο θετικά. Αυτά μπορούν να εμβολιαστούν μετά την πάροδο της περιόδου της απομόνωσης, της κοινής καραντίνας.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι άτομα τα οποία έρχονται σε επαφή με ένα βεβαιωμένο εργαστηριακό κρούσμα. Τα άτομα αυτά εφόσον επαληθεύσουν με εργαστηριακό έλεγχο ότι δεν έχουν μολυνθεί, μπορούν να εμβολιαστούν.

Και η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει με ολίγα συμπτώματα ή σοβαρότερα από Covid, τα οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν αφού περάσει η περίοδος της απομόνωσης και κλινικά αποκατασταθούν, δηλαδή αναρρώσουν.

Επομένως η Covid είναι μια λοίμωξη σημαντική αλλά σημαντική είναι και η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης. Υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ αυτών των δυο λοιμώξεων. Δεν γνωρίζουμε την αλληλεπίδραση που μπορούν να έχουν.

Πάντως, αυτό που μέχρι σήμερα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι δεν υπάρχει διασταυρούμενη αντίδραση μεταξύ αυτών των δύο λοιμώξεων. Δηλαδή, δεν προστατεύει το εμβόλιο της γρίπης από την Covid. Δεν προστατεύει το εμβόλιο της Covid από την γρίπη.

Επομένως είναι δύο τελείως ξεκάθαρα πράγματα και όλοι θα πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και να κάνουν, όπως κάνουν κάθε χρόνο, τον εμβολιασμό τους.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ένα εμβόλιο δοκιμασμένο πάνω από 75 χρόνια χρησιμοποιείται με διάφορες μορφές. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και μαζί με το δίκτυο της επιδημιολογικής και εργαστηριακής επιτήρησης, υπάρχει και η φαρμακοεπαγρύπνηση.

Θα ήθελα να μην μακρηγορήσω, αλλά να πω δύο πράγματα που νομίζω είναι σημαντικά. Δεν θα πρέπει να μας παρασύρει το γεγονός ότι πέρυσι η κυκλοφορία του ιού της γρίπης- και στη χώρα μας και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο- ήταν μηδενική και να πούμε ότι φέτος δεν χρειάζεται το εμβόλιο.

Η γρίπη είναι μία λοίμωξη απρόβλεπτη και μάλιστα υπάρχουν και ειδικοί οι οποίοι αξιολογούν το γεγονός ότι πέρυσι το ανοσιακό μας σύστημα δεν δέχθηκε το ερέθισμα της γρίπης για να αποκτηθούν  αντισώματα και άρα ότι μπορούμε να είμαστε πιο ευάλωτοι στη φετινή γρίπη, όποτε έρθει. Διότι ούτε αυτό το γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα ίσως η πορεία της γρίπης να είναι πιο σοβαρή. Επομένως, μαζί με τα εμβόλια τα άλλα, τα οποία ο καθένας γνωρίζει ότι οφείλει να κάνει, να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τον εμβολιασμό για τη γρίπη, για να έχουμε τουλάχιστον μία χρονιά που δεν θα είναι και κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατειλημμένες από κάποιους υψηλού κινδύνου που νόσησαν με γρίπη. Ευχαριστώ.

 

Α. ΒΑΛΤΑΣ: Τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς ο οποίος τόνισε πώς η συνύπαρξη  του κορονοϊού μαζί με τον ιό της γρίπης, απαιτεί πολύ καλύτερο συντονισμό και δημιουργεί μεγαλύτερες  απαιτήσεις  από όλους τους παρόχους Υγείας στο θέμα της εφαρμογής του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Επομένως δεν πρέπει να εφησυχαστεί ο κόσμος που είδε ότι δεν είχαμε πέρσι θάνατο από γρίπη γιατί πήραμε μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που έχει  από τον Π.Φ.Σ. σε συνεργασία με το Υπουργείο και με τον Ιατρικό Σύλλογο και τις πρωτοβουλίες που εληφθησαν για να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Την προηγούμενη χρονιά φτάσαμε στα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς, όταν το ’18-’19 ήταν 2,2 και το ’19-’20 ήταν 3,2. Δηλαδή πέρσι προσεγγίσαμε για πρώτη φορά επίπεδα ανοσίας της αγέλης.

«Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό. Αυτό δίνει τη δυναμική έτσι ώστε όλοι μαζί να μιλήσουμε στον κόσμο και να μην φοβηθεί με κανένα τρόπο να κάνει ακόμα και συνδυαστικά το εμβόλιο της τρίτης δόσης ή της πρώτης δόσης και ταυτόχρονα και το αντιγριπικό εμβόλιο ή πριν ή μετά ή ταυτόχρονα»

Ακόμη τόνισε πώς φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα εμβόλια είναι ήδη στις φαρμακαποθήκες και στα ράφια των φαρμακείων.

Οι εταιρείες, παρέδωσαν έγκαιρα τις ποσότητες των εμβολίων  στα φαρμακεία και στις φαρμακαποθήκες ώστε  να μην υπάρχουν  ούτε προβλήματα ελλείψεων

Οι Φαρμακοποιοί  διενηργησαν  το μεγαλύτερο ποσοστό των αντιγριπικών εμβολιασμών εν μέσω πανδημίας τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο ΠΦΣ Οκτώβριο και Νοέμβριο έγιναν οι περισσότεροι αντιγριπικοί εμβολιασμοί. Χωρίς να παρατηρηθεί καμία επιδημιολογική επιβάρυνση αναφορικά με τη νόσο Covid λόγω του συνωστισμού.

Απαιτείται – κατέληξε ο κ Βαλτάς – μαζικότητα στον αντιγριπικό εμβολιασμό, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις των σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών και πραγματικά η προσπάθεια πρέπει να είναι συντονισμένη. Είμαι σίγουρος ότι και αυτή τη χρονιά θα πετύχουμε τα 4.200.000 εμβολιασμούς που πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ καλό νούμερο για να φτάσουμε στα επίπεδα της ανοσίας της αγέλης».

Α. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: Καλημέρα και από εμένα, κύριε Υπουργέ, κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.  Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη συμμαχία υπέρ του εμβολιασμού, υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Κάθε χρόνο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας διενεργούν παγίως, όλα τα τελευταία χρόνια, μια καμπάνια υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού. Πραγματικά και εμείς ανησυχούμε για την κυκλοφορία των δύο ιών φέτος και του ιού της γρίπης και του ιού της νόσου Covid.

Φοβόμαστε φαινόμενα συνοσηρότητας και φυσικά φοβόμαστε την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, το νοσηλευτικό και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας που πραγματικά δίνει μεγάλη μάχη εδώ και ενάμισι χρόνο με αυταπάρνηση και φιλότιμο.  Και θα ήθελα να τους προσκαλέσω να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης, πρώτοι να δώσουν το θετικό παράδειγμα, θωρακίζοντας τον εαυτό τους αλλά και τους ασθενείς τους.

Επίσης θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες να εμπιστευτούν τον θεράποντα ιατρό τους σε οτιδήποτε απορία έχουν σχετικά με τους εμβολιασμούς, γιατί ο θεράπων ιατρός ξέρει το ιστορικό, υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και πραγματικά μπορεί να λύσει όλες τις απορίες που υπάρχουν και τις επιφυλάξεις.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυρία Υπουργό, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά το τι συμβαίνει στο σώμα του εμβολιασμένου και του ανεμβολίαστου.

Στον εμβολιασμένο άνθρωπο υπάρχει έτοιμο ένα οπλοστάσιο, μια πανοπλία με έτοιμα αντισώματα, με «στρατιώτες» ετοιμοπόλεμους και εξειδικευμένους να εξολοθρεύσουν τον ιό, τον όποιο ιό, πριν αυτός προλάβει να δράσει.

Στο σώμα των ανεμβολίαστων, ο ιός πολλαπλασιάζεται, και ο οργανισμός οργανώνεται αλλά οργανώνεται με αργούς ρυθμούς.  Δηλαδή δυο-τρεις μέρες μετά αρχίζει και παράγει τα αντισώματα και φυσικά χρειάζεται μαζική παραγωγή αντισωμάτων για να μπορέσουμε να φτάσουμε να καταπολεμήσουμε τα εκατομμύρια αντίγραφα των ιών που θα έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και να κατακλύσουν τα όργανα του οργανισμού.

Σε μικροσκοπικό επίπεδο διενεργείται κυριολεκτικά μια τιτανομαχία και στις περισσότερες περιπτώσεις, βέβαια, ο οργανισμός βγαίνει νικητής. Είναι θετική η έκβαση. Υπάρχουν, όμως, και μερικές περιπτώσεις που ο ιός βγαίνει νικητής.

Το εμβόλιο είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης. Η επιστήμη είναι σύμμαχος της ανθρωπότητας και δεν είναι εχθρός. Ο ιός είναι εχθρός.

Ας κάνουμε ότι μπορούμε να τον αποτελειώσουμε, όπως έκαναν  και οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την στιγμή που επανέρχονται στην κανονικότητα.

Πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίσουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης και όσοι δεν το έχουν αποφασίσει,  το εμβόλιο κατά της νόσου Covid. Ευχαριστώ πολύ.

 

    Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος